Pozývame vás do SABI kuchyne, v ktorej pre vás foodblogerka Majka - Karotka (www.karotka.sk) každý mesiac pripraví originálny SABI recept. Sledujte naše sociálne siete a nechajte sa inšpirovať chutne a zdravo.
Ingrediencie
480 g hladkej múky
70 g kryštálového cukru
125 g bieleho jogurtu SABI
2 ks vajcia
70 ml SABI mlieka
80 g SABI masla
štipka soli
KVÁSOK
40 g vody
6 g sušeného droždia
15 g kryštálového cukru
Postup
1. Pripravíme si kvások: do misky nalejeme teplú vodu, pridáme cukor (15 g) a sušené droždie. Premiešame a necháme kvasiť 7-10 minút.
2. Vo väčšej miske zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme vajcia, kvások, jogurt, mlieko a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo a robotom vymiesime hladké cesto (trvá to približne 10 minút).
3. Cesto presunieme do vymastenej misy a pri izbovej teplote necháme kvasiť 40 až 60 minút.
4. Vykysnuté cesto presunieme na dosku, rozdelíme ho na 4 rovnako veľké časti a z každej vyvaľkáme rovnomerný valček. Dva valčeky stočíme do twistu, vďaka čomu dostaneme 2 twisty.
5. Stočené twisty presunieme do vymastenej okrúhlej zapekacej alebo tortovej formy a necháme podkysnúť ešte 30 minút.
6. Pletenec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20 až 30 minút do zlatista v rúre vyhriatej na 175 °C.
7. Pletenec necháme vychladnúť a podávame naslano s veľkonočnou šunkou alebo nasladko, napríklad s maslom a džemom.
TIP OD KAROTKY: Vrch pletenca môžete pred pečením posypať plátkami mandlí alebo sezamom.