Často kladené otázky

Chystáme sa cez leto na turistiku. Môžeme si pribaliť tavený syr?

Odpoveď: Chlieb natretý taveným syrom VOLOVEC alebo SABINA je vždy lepšia voľba ako croissant alebo šunka. Prednosťou taveného syra je, že si dokáže udržať svoju trvanlivosť a senzorické vlastnosti aj pri vyšších teplotách.

Tavený syr údajne odvápňuje kosti. Je to pravda?

Odpoveď: Problematikou tavených syrov sa zaoberal aj istý francúzsky výskumný tím, ktorý porovnával biologickú využiteľnosť vápnika pochádzajúceho z mlieka, fermentovaných mliečnych výrobkov, tavených syrov a potravín rastlinného pôvodu. Výskumom sa dospelo k záveru, že najvyššia biologická využiteľnosť vápnika je z mlieka a fermentovaných mliečnych výrobkov. Čo sa týka tavených syrov, tu bola biologická využiteľnosť vápnika síce nižšia (asi o 5%), ale stále významne vyššia nech už potravín rastlinného pôvodu. O odvápňovaní kostí kvôli konzumácii tavených syrov ale nemožno vravieť ani náhodou. Sme toho názoru, že so žiadnou potravinou to netreba preháňať, avšak náš tavený syr VOLOVEC a SABINA si môžete z času na čas dopriať bez obáv.

Je pravda, že sa do tavených syrov pridáva lacný margarín?

Odpoveď: Tu ide zas o tvrdenie, ktoré s pravdou nemá nič spoločné. Náš tavený syr VOLOVEC a SABINA spadá do kategórie „mliečny výrobok“, čo znamená že môže obsahovať len základné mliečne zložky, tak ako to prikazuje legislatíva SR. Ak by bola teda v tavenom syre nahradená nejaká základná mliečna zložka nemliečnou, t.j. napr. margarínom, už by výrobok nemohol niesť označenie „tavený syr“, ale išlo by o tzv. „potravinový výrobok“, resp. imitáciu, kde by ste na obale hľadali označenie „syr“ márne. Takéto výrobky sú zvyčajne označované ako tavený výrobok, tavený krém, tavená nátierka a pod.

Tavené syry značky SABI a aj ostatné tavené syry asi prestanem kupovať.

Odpoveď: Myslíme si, že podobnú dilemu má viacero spotrebiteľov. Tavené syry patria v súčasnosti k potravinám s najhorším menom, a to práve kvôli rôznym mýtom a tvrdeniam o pochybnosti ich zloženia a o ich zdraviu škodlivých účinkoch. Časté je tvrdenie, že sa tavené syry (bez ohľadu na značku) vyrábajú zo syrového odpadu, alebo sme sa už stretli aj s tvrdením, že tavený syr je vyrobený zo surovín so zdravotným rizikom. Na našu obranu, keďže sme dokonale znalí výroby našich tavených syrov značky SABI (k ostatným výrobcom sa vyjadrovať nebudeme) môžeme čestne prehlásiť, že tavené syry VOLOVEC a SABINA sa vyrábajú skutočne z rôznych syrov, a síce z tých, ktoré nebolo možné ďalej distribuovať do maloobchodných predajní. NIE VŠAK kvôli ich zdravotnej škodlivosti, ale napr. preto, že nevyhoveli štandardom tvaru, podielu sušiny alebo tuku a pod. To však na konečný produkt nemá žiaden vplyv. Sme absolútne proti tvrdeniu, že naše tavené syry sa vyrábajú zo zdraviu škodlivého odpadu z výroby, keďže všetky výrobky SABI sú prísne kontrolované počas celého výrobného procesu, a tak je úplne vylúčené, aby do výroby vstúpila zdraviu nebezpečná látka, z čoho vyplýva, že zdraviu nebezpečný odpad z výroby výrobkov značky SABI ani nemôže vzniknúť.

Je lepší tvaroh kúpený zo statku, alebo tvaroh SABI?

Odpoveď: Rozhodne odporúčame uprednostniť tvaroh SABI. Tvaroh vyrobený doma – resp. na statku môže byť vyrobený z mlieka, ktoré neprešlo pasterizáciou. U takého tvarohu sa zvyšuje riziko premnoženia baktérií v ňom, čo Vám môže následne spôsobiť problémy. Tvaroh SABI sa vyrába pod kontrolou pracovníkov laboratória a mlieko, z ktorého je vyrábaný zaručene prešlo pasterizáciou.

Som často podráždená a unavená.

Odpoveď: Áno, tvaroh je potravinou, ktorú by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, čím sa uvedené problémy môžu zmierniť. Tvaroh, okrem toho, že je mimoriadne výživný obsahuje aj veľké množstvo vitamínov ako AEK, tiamín, riboflavín, niacín, kyselinu pantoténovú, vitamín B6 a B12. Obsahuje tiež vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén, fluorid a čo je (pre Vás) dôležité, obsahuje aj horčík, ktorého pravidelný prísun zmierňuje únavu a podráždenosť.

Koľko vápnika by som mala denne zjesť? Mám 24 rokov a som tehotná.

Odpoveď: Nájdite sa v tabuľke uvedenej nižšie. Skupina Odporúčané množstvo vápnika denne Dojčené deti od 6-12 mesiacov 400 mg Deti od 1-3 rokov 600 mg Deti od 3-10 rokov 800 mg Dospievajúci od 11-18 rokov 1 200 – 1 500 mg Dospelí ľudia 1 000 – 1 200 mg Ženy od 45-55 rokov 1 000 – 1 500 mg Ženy tehotné + dojčiace 1 200 – 1 500 mg Dospelí, starší ako 65 rokov 1 500mg  

Dá sa tvaroh zmraziť?

Odpoveď: Áno, dá, ale musíte rátať s určitou zmenou jeho senzorických vlastností. Keď tvaroh následne rozmrazíte, dostane sa z neho von voda, čím následne tvaroh stratí svoju čistú prírodnú chuť, vôňu a konzistenciu.

Som diabetik. Môžem jesť tvaroh?

Odpoveď: Áno, ale odporúčame staviť skôr na nízkotučné varianty.

Začal som cvičiť, mám uprednostniť nízkotučný alebo plnotučný tvaroh?

Odpoveď: Nízkotučný tvaroh je vhodný skôr ako súčasť redukčného stravovania pre ľudí trpiacich obezitou, a tiež napr. diabetesom, t.j. cukrovkou. Športovci a kulturisti potrebujú celodenný prísun energie a práve pre nich je tvaroh SABI tou správnou voľbou. Je vhodný aj pre pracujúcich ľudí, ktorý nemajú čas pravidelne jesť. V jedálničku športovca by mal byť tučný tvaroh samozrejmosťou. Ale pozor, nízkotučný tvaroh nemá toľko vitamínov, ako tučný tvaroh SABI, napr. je chudobný na vitamín A, ktorý si potom musíte nahradiť z iného jedla.

Je kyslomliečny nápoj vhodný pre horúce letné dni?

Odpoveď: Rozhodne áno. V letných mesiacoch kyslomliečny nápoj príjemne osvieži a navyše zasýti Vaše bruško. Nezabudnite ho však zbytočne nevystavovať na slnku a uchovávať v chladničke.

Moje deti nemajú radi mlieko.

Odpoveď: Acidofilné mlieko je kravské mlieko obohatené o ušľachtilé druhy mliečnych baktérií. O kyslomliečnych nápojoch možno tiež tvrdiť, že sú vynikajúcim zdrojom mnohých živín (vitamínov A, B2 a D – nevyhnutný pre zdravý vývin kostí a zubov), ktoré organizmus dospelého človeka a určite aj dieťaťa potrebuje pre svoju správnu funkciu.   Sú tiež bohaté na vápnik, obsahujú plnohodnotné bielkoviny. V kyslomliečnych nápojoch sú navyše i mnohé biologicky aktívne látky s ďalšími prospešnými účinkami na zdravie. Pre deti, ktoré neobľubujú mlieko, sú kyslomliečne výrobky plnohodnotnou a rovnocennou náhradou. V našej ponuke máme aj ochutené kyslomliečne nápoje ako Acedečko vanilka a Acedečko Jahoda pre malých maškrtníkov.

Držím diétu, ale milujem jogurty.

Odpoveď: Vďaka svojmu obsahu sa jogurt osvedčil aj pri redukčnej diéte. Probiotické kultúry, ktoré jogurt obsahuje podporujú proces chudnutia tým, že pozitívne ovplyvňujú látkovú premenu potravín a tiež vstrebávanie živín. Pri redukčnej diéte však uprednostnite čistý jogurt SABI pred jeho ochutenými variáciami.

Prečo mám tráviace problémy.

Odpoveď: Mnoho ľudí v súčasnosti má problém s laktózovou intoleranciou, t.j. s mliečnym cukrom, pretože im v tele chýba enzým, ktorý tento cukor štiepi. Jogurty a kyslomliečne nápoje (napr. Acidofilné alebo Bifidové mlieko SABI) obsahujú ale baktérie, ktoré pomáhajú mlieko ľahšie tráviť. Záverom je, že vďaka zníženému obsahu laktózy v kyslomliečnych nápojoch je Acidofilné a Bifidové mlieko SABI vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou, ktorým práve tento mliečny cukor spôsobuje nepríjemné tráviace ťažkosti.

Otvoril som jogurt a na povrchu je voda, čo to znamená?

Odpoveď: V tomto prípade nejde o vodu, ale o srvátku, ktorá rozhodne neznamená, že jogurt už nemôžete konzumovať. Jednoduchým vysvetlením je fyzika, čo znamená, že ťažký jogurt klesá a ľahká srvátka vypláva na povrch. Jednoduchým riešením je premiešať jogurt :).

Je lepšie kúpiť si syr v celku alebo plátkový?

Odpoveď: Výhodnejšie je kupovať syry v celku. Doma si odkrojte iba toľko, koľko sa zje na jedno posedenie. Čím tenšie plátky odložíte naspäť do chladničky, tým skôr sa syr znehodnotí.

Ako sa má správne skladovať syr?

Odpoveď: Odporúčaná ideálna teplota na uchovávanie syrov je okolo 5 °C. Odporúčame položiť syr na drevenú tácku a prikryť ho skleneným zvonom, resp. zabaliť ho do voskovaného papiera, či potravinovej fólie, čím predídete jeho vysychaniu. Pred konzumáciou odporúčame nechať syr postáť pri izbovej teplote cca. pol hodinu, čím sa mu vráti typická chuť a vôňa.

Často sa mi kazia zuby, môže mi pomôcť syr?

Odpoveď: Pravidelné žuvanie tvrdého syra po jedle (najlepšie bezprostredne po jedle) chráni zuby pred zubným kazom, a tiež ďasná pred zápalmi. Dôvodom sú mliečne bielkoviny obsiahnuté v syre, ktoré neutralizujú v ústach kyseliny a pomáhajú zabíjať baktérie. Práve neodstránené kyseliny a baktérie v ústnej dutine majú za následok tvorbu zubného kazu. Vápnik a fosfor posilňujú zubnú sklovinu a pomáhajú udržiavať Váš chrup v dobrom stave. Svoje o tom vedia aj Francúzi, ktorí syr podávajú na záver stolovania ako dezert.

Som v noci hladná, môžem si dať jogurt?

Odpoveď: Je dokázané, že večerná porcia jogurtu môže pomôcť v prevencii straty svalovej hmoty, ktorú ste tak ťažko nadobudli v posilňovni. Proteín v jogurte sa totiž správa ako stavebný kameň pre rast svalov. Už jeden jogurt pred spaním ponúka 11 g bielkovín, ktoré sú dôležité pre dopĺňanie svalových zásob.

Prečo jesť jogurty?

Odpoveď: O jogurtoch možno povedať, že sú najvýznamnejšou skupinou mliečnych výrobkov. Okrem toho, že pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru, v ktorej sa tvorí 70-80% imunitného systému, má jogurt ešte veľa ďalších nezanedbateľných účinkov na zdravie človeka. Jogurtová kultúra napomáha vstrebávaniu minerálnych látok a niektorých vitamínov obsiahnutých v bežnom jedle. Sú zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov, obsahujú vitamín A, B2, B12 a vitamín D. Pravidelná konzumácia jogurtu pomáha predchádzať hnačkám, zlepšuje trávenie, utlmuje depresie, a dokonca podľa najnovších výskumov vie spomaliť starnutie buniek v tele a teda aj starnutie. Je vhodným chutným pomocníkom pre všetkých, ktorý trpia dermatitídou a ekzémami. Je odporúčanou potravinou pre ľudí s Crohnovou chorobou. Pomáha bojovať s prítomnosťou Helicobaktera pylori. Uvádzajú sa tiež jeho priaznivé účinky na tzv. „cestovateľskú hnačku“ u dospelých.

Čo je pasterizácia?

Odpoveď: Pasterizáciou sa rozumie zahriate mlieka pri vysokej teplote počas krátkeho času, t.j. zahriatie najmenej na 71,7% počas 15 sekúnd. Týmto tepelným ošetrením sa docieli tzv. zdravotná bezpečnosť mlieka. Nutnosťou je zachovať fyzikálne, biologické a chemické vlastni mlieka a výrobkov, ktoré sa budú z tohto pasterizovaného mlieka vyrábať.

Je pravda, že mlieko zahlieňuje?

Odpoveď: Táto otázka je veľmi častá, resp. veľmi často sa spotrebitelia boja konzumovať mlieko, aby predchádzali tvorbe hlienov. Ide však o mýtus, ktorý vyvrátil aj najnovší výskum ( Kanada) ktorý tvrdí nasledovné: „K problematike sa pred nedávnom jasne vyjadrili kanadský pediatri, ktorí skúmali zahlieňovanie spôsobené mliekom u detí trpiacich astmou. Ich konečnom stanovisku sa ale uvádza, že v súčasnosti nie sú žiadne dôkazy o priamom spojení medzi zvýšenou tvorbou hlienov u astmatikov a konzumáciou mlieka. Odporúča sa preto rodičom detí naďalej dávať svojim deťom piť mlieko, pričom odporúčané porcie sú 500 ml u detí od 2-8 rokov, u starších detí a dospelých je odporúčanou dávkou cca 0,75 – 1 liter. (Viac z danej problematiky sa dočítate tu)

© 2018 MILK - AGRO | Všeobecné vyhlásenie | Design by SIXNET