22. 05. 2018

Viac ako 10 výhod reďkovky

Kto má rád reďkovku, ten sa môže tešiť. Reďkovka je šťavnatá, štipľavá alebo sladká koreňová plodina. Môže byť biela, červená, fialová alebo čierna. Tvarovo môže byť dlhá, valcovitá alebo okrúhla. Konzumuje sa surová, varená alebo nakladaná. Olej získaný zo semien reďkovky sa používa v mnohých produktoch a v zdravotníctve, pri liečbe a prevencii určitých ochorení.


Lieči žltačku

Reďkovka priaznivo pôsobí na pečeň a žalúdok. Očisťuje krv a odstraňuje toxíny. Je užitočná pri liečbe žltačky, pretože odstraňuje bilirubín. Reďkovka chráni červené krvinky, ktoré sú u ľudí trpiacich žltačkou ohrozené. Pri liečbe sú najlepšie červené reďkovky a ich listy.


Lieči urinálne ťažkosti

Reďkovka má diuretický charakter, čo znamená, že zvyšuje produkciu moču. Šťava z reďkovky vylieči zápal, či pocit pálenia pri močení. Vyčistí obličky a zabráni infekciám v obličkách a močovom systéme.


Chudnite zdravo

Reďkovky vás naplnia a uspokoja hlad bez zaťaženia kalóriami. Obsahujú veľké množstvo vody, a preto sú výborné ako doplnok diéty pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Okrem toho majú vysoký obsah vlákniny a nízku glykemickú hodnotu, čo znamená, že zlepšujú pravidelné pohyby čriev, čo taktiež napomáha pri chudnutí.


Zlepšuje kardiovaskulárny systém

Reďkovka je skvelým zdrojom anthokyanínu, ktorý je typom flavonoidov, ktoré nielen dodávajú farbivo reďkovkám, ale poskytujú mnohé zdravotné výhody. Antokyaníny boli predmetom mnohých lekárskych štúdií a boli pozitívne spojené s redukciou výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Ukázali tiež protirakovinové a protizápalové vlastnosti.


Pomoc pri rakovine

Vzhľadom na to, že reďkovky sú detoxikačné a bohaté na vitamín C, kyselinu listovú a antokyany, boli spojené s liečbou mnohých typov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva, obličiek, čreva, žalúdka a ústnej dutiny. Reďkovky sú súčasťou rodiny Brassica a podobne ako ostatní členovia tejto taxonomickej klasifikácie sú tieto zeleniny plné antioxidantov. Okrem toho, izotiokyanáty objavené v reďkovkách majú významný vplyv na genetické dráhy rakovinových buniek.


Liečia poruchy dýchania

Reďkovka znižuje preťaženie dýchacieho systému vrátane podráždenia nosa, hrdla, dýchacích ciest a pľúc, ktoré sa môžu objaviť z prechladnutia, infekcií, alergií a iných príčin. Sú výborným dezinfekčným prostriedkom a sú bohaté na vitamíny, ktoré ďalej chránia dýchací systém pred infekciami.


Znižuje krvný tlak

Reďkovka je veľmi dobrým zdrojom draslíka, čo prispieva k veľkému zoznamu prínosov pre zdravie. Draslík sa spája so znížením krvného tlaku, tým že môže uvoľniť krvné cievy, čím sa zvýši prietok krvi. Rozširuje tok krvi namiesto toho, aby prechádzala cez úzke a obmedzené kanály.


Vhodné pre cukrovku

Reďkovky sú už dlho známe, že majú nízky glykemický index, čo znamená, že konzumovanie reďkovky nemá vplyv na hladinu cukru v krvi. Tiež pomáhajú regulovať vstrebávanie cukru do krvného riečiska, čo znamená, že diabetici sa nemusia obávať v prípade, že určitý čas nejedli.


Starostlivosť o pokožku

Obsah vody, vitamínu C, fosforu, zinku a určitých prvkov komplexu vitamínu B, ktoré sa nachádzajú v reďkovkách, pomáhajú udržiavať zdravú hladinu vlhkosti v pokožke. Vďaka dezinfekčným vlastnostiam pomáhajú pri kožných poruchách ako suchá pokožka, vyrážky a trhliny.


Pomoc pri horúčke

Reďkovka znižuje telesnú teplotu a zmierňuje zápal z horúčky. Najlepší spôsob príjmu je reďkovková šťava zmiešaná s čiernou soľou. Reďkovky tiež bojujú proti infekciám ktoré môžu spôsobiť horúčku.


Chráni obličky

Diuretické vlastnosti pomáhajú vyplaviť toxíny nahromadené v obličkách a znížiť množstvo toxínov v krvi. Dezinfekčné vlastnosti chránia obličky pred akýmikoľvek infekciami.


Zlepšuje imunitu

Polovica šálky reďkoviek denne v šaláte alebo ako občerstvenie predstavuje takmer 15 % denného príjmu vitamínu C. Konzistentné zvyšovanie dennej dávky vitamínu C môže omladiť imunitný systém tým, že nahradí veľa anitoxidantov a bielych krviniek, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou boja proti každému ochoreniu od bežného nachladnutia po rakovinu.

Pamätajte, že spomenutých bolo len niekoľko výhod. Reďkovky ich majú v zásobe ešte viac, a preto ten kto ich je, ten sa raduje.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore