25. 06. 2024

Po stopách mlieka v Strednej Amerike s Jankou Hajduk

Janka, Robo a ich 4 detičky precestovali kus sveta a navštívili rôzne zaujímavé krajiny. Svoje posledné dobrodružstvo zažili v Strednej Amerike, odkiaľ si odniesli nielen nezabudnuteľné zážitky, ale aj zaujímavé skúsenosti, o ktoré sa s nami podelili:

Hajdukovci sú cestovateľská rodinka a navštívili ste už veľa rôznych krajín. Kde sa odohrávalo vaše posledné dobrodružstvo?

Naše posledné dobrodružstvo sa odohrávalo v Strednej Amerike. Začali sme v Dominikánskej republike. Potom sme preleteli na pevninskú časť a prešli ju celú od Panamy až po Mexiko.

Ako sa stravujú obyvatelia týchto krajín? Čo je pre nich typické, čo nesmie chýbať na ich stole?

Typické jedlo je gallo pinto. Je to ryža zmiešaná s čiernou fazuľou a jedia to už na raňajky, trebárs s praženicou, avokádom a pečenými banánmi. Gallo pinto jedia aj na obed s mäsom alebo rybou. Pečený banán - maduro, je tiež veľmi typický pre tento región. Je to špeciálny druh banánu určený na vyprážanie alebo grilovanie. Mne veľmi chutil, pretože mal priam karamelovú chuť. Mexiko má už inú kuchyňu, ale tú už asi každý pozná - burrito, tacos a quesadilla.

A čo mlieko, sú mliečne produkty súčasťou ich jedálnička?

Myslím, že mliečne produkty sú jeho bežnou súčasťou. Dokonca ku gallo pinto na raňajky podávali aj ich miestny syr. Netrúfam si odhadnúť, čo to bol za druh syra., no konzistenciou mi pripomínal ovčí syr, no bol vyrobený z kravského mlieka. Pre Strednú Ameriku typické kondenzované mlieko. To si dávajú do kávy, no aj medzi sladkosťami som našla napríklad karamelové kondenzované mlieko. Musím povedať, že je to jedna z najlepších miestnych sladkostí. Tým, že je v tejto oblasti tak teplo, je ťažké udržať kvalitu čokolády (*to je iba môj názor, prečo miestna čokoláda nie je taká dobrá), čo je paradoxné, pretože tieto krajiny Strednej Ameriky sú veľkými producentmi kakaových bôbov. Tiež je veľmi dostupné aj zahustené nesladené mlieko (evaporated milk). No a na Vianoce je ich tradičným koláčom Tres Leches cake, mliečny koláč, pretože 3 hlavné ingrediencie sú 3 druhy mlieka: plnotučné, kondenzované a nesladené zahustené mlieko.

V strednej Európe si bez mlieka nevieme predstaviť ani rannú kávu, ako je to v Strednej Amerike? Sú mlieko a mliečne produkty bežne dostupné?

Cafe con lechce, čiže káva s mliekom, je tiež veľmi bežná. Dostanete ju ku každým raňajkám. Vo veľkých mestách je dostupnosť čerstvého mlieka bezproblémová, horšie to je s menšími mestami a odľahlejšími časťami. Tam sa predávajú iba trvanlivé mlieka, čo je pochopiteľné, keďže je tam celoročne veľmi horúco a mliečne produkty sa im môžu rýchlejšie pokaziť.

Ak by ste mali porovnať chuť mlieka a mliečnych výrobkov u nás a na opačnom konci sveta, je v nich rozdiel?

Najväčší rozdiel je asi v syroch. Ani zďaleka tam nemajú takú širokú paletu rôznych druhov syrov, ako máme my na Slovensku.

Cestovať so 4 malými deťmi je priam olympijská disciplína. Prispôsobujete im pri cestovaní stravu, alebo ochutnávajú miestnu kuchyňu?

Našťastie naše deti nemajú problém s jedlom a novými chuťami. Taktiež vidia, že aj my radi skúšame nové chute. Ak malo niektoré s detí konzervatívnejšiu náladu, tak to vyriešila ryža s kuracím mäsom, čo je bežne dostupné. Istotou je aj mlieko a jogurty.

Chýbala vám v Amerike "chuť domova", akú máme len na Slovensku? Existuje niečo, čo je bežne dostupné, no dostatočne si to nevážime?

Čo mi najviac chýbalo? Kvalitné šunky a salámy. Nájsť tam prosciutto nie je bežné. Dá sa nájsť vo veľkých supermarketoch, no je minimálne 5x drahšie ako u nás.

Na záver jedna SABI otázka: Ako ste sa "zoznámili" so SABI produktami? Ktorý je váš najobľúbenejší?

SABI jogurty si pamätám, odkedy mám spomienky na detstvo. Keď som bola mladšia, tak boli jasným favoritom jogurty, neskôr som mala veľmi rada jahodový Cottage Cheese a teraz je mojim favoritom syr Volovec.

Sledujte IG profil @janka.hajduk_posvete a inšpirujte sa cestovateľskou rodinkou.

MILK-AGRO MILK-AGRO MILK-AGRO MILK-AGRO

MILK-AGRO MILK-AGRO MILK-AGRO MILK-AGRO

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď
Šetrite naše stromy, prihláste sa do newslettera a pomôžte prírode.

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Hore