16. 09. 2019

Parené syry

Spoločnosť Milk-Agro rada spolupracuje s regionálnymi dodávateľmi. Podporuje tým slovenských výrobcov a svojim zákazníkom môže ponúknuť širší sortiment zaujímavých a chutných produktov. Jeden z dodávateľov, pán Vendelín Holubčík, nám zodpovedal na niekoľko otázok.


Ako ste sa dostali k výrobe parených syrov?

Je to rodinná tradícia. Zaoberali sa tým obe moje sestry, švagrina, aj ďalší zo širšej rodiny. Pochádzam z Oravskej oblasti a tam sa to dedilo z generácie na generáciu…

Vlastnú výrobu som rozbiehal v rokoch 1997 až 1998. V súlade s príslušnými štátnymi normami sme vybavili „papiere“, postavili sme výrobňu a nakúpili potrebné technológie. Začiatky boli náročné, prvé balenia našich syrových nití boli v mikroténových vreckách, so zárukou 7 dní. Ale stihlo sa to aj za ten čas predať. Postupne sme rástli a vylepšovali výrobu.


Intenzívna spolupráca so spoločnosťou Milk-Agro začala…

…pred dvomi rokmi. Vyskúšal som predtým rôznych dodávateľov syrov pre moju výrobu, zo všetkých mi najviac vyhovuje syr práve od tejto spoločnosti. Spracovávam Sabinovskú mliekarenskú hrudku. V súčasnosti nemám iného dodávateľa, nielen preto, že Sabinov je blízko, ale ich hrudka sa mi osvedčila a celková spolupráca je výborná. Takže moje výrobky sú stopercentné výrobky zo Sabinovskej hrudky.


Je preto logické, že ich predávate v sieti predajní Milk-Agro…

Predajne Milk-Agro mi pomohli doladiť aj chuť výrobkov. Rozvážal som syrové nite osobne a rozprával o nich s predavačkami. Získal som veľa informácií priamo „z terénu“ o tom, aké sú očakávania zákazníkov. Či chcú viac alebo menej soli, koľko korenia a podobne. Je to pre mňa veľmi cenná spätná väzba. Lebo vyrábam nie pre seba, ale pre zákazníkov a chcem, aby im to chutilo. Navštívil som osobne viac ako sto predajní Milk-Agro, bolo to únavné, ale stálo to za to. Bez ich cenných rád by som svoje produkty chuťovo tak nevyladil…


Teraz začínate distribuovať cez ich veľkosklad…

Privítal som túto možnosť, ušetrí mi to na logistike a moja spolupráca s Milk-Agrom sa dostáva na vyššiu úroveň. Aj pokiaľ ide o množstvo.


Aký sortiment tam dodávate?

Sú to Syrové nite neúdené, Tyčinka s korením a Syrové nite údené. V baleniach 100 alebo 250 gramov. Tyčinka s korením sa nám tak vydarila, že ju považujem za najchutnejšiu z našich výrobkov.


Stále vyrábate tradičným spôsobom?

Áno, je to tradičná výroba, syr sa nahrieva v horúcej vode, nahriaty na 72 stupňov sa mieša a ťahá. Niektorí miešajú strojovo, ale tam nevidieť, kedy je optimálny čas na vyťahovanie. Pri ručnom to vidím a syr mi nezhrudkovatie. No k tradičnému spôsobu výroby patrí najmä to, že nepridávame nijaké stabilizátory ani konzervačné látky, je to čistý produkt zo syra, soli a korenín, nijaká chémia. Preto ani záruku nemá tri mesiace, ale 30 dní.


Pri tak chutnom výrobku dlhšiu ani netreba… Ďakujeme za rozhovor.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore