08. 06. 2022

Ovenálie 2022 - tradičná celoslovenská ovčiarska slávnosť pokračuje

Aj vy milujete syrové nite, bryndzu, ovčí či kozí syr? Ak ich máte radi aspoň tak ako my, tak vás srdečne pozývame na skvelé podujatie. Už v polovici júna sa na Liptove uskutočnia OVENÁLIE - tradičná celoslovenská ovčiarska slávnosť, na ktorej môžete vidieť strihanie oviec, výrobu syrových pochutín, ale aj množstvo rôznorodých súťaží.

Chceš kvalitné výrobky? Nájdi si svojho dodávateľa mliečnych výrobkov ale aj mäsa. Klikni na webovú stránku www.mojbaca.sk, kde si môžete nájsť "svojho baču" - dodávateľa kvalitných výrobkov pre TEBA.

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku v spolupráci s obcou Východná a pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR organizuje v nedeľu 12. júna 2022 už 13. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2022.

Podujatie sa teší už niekoľko rokov veľkej obľube, aj keď v posledných dvoch rokoch sa slávnosti nekonali z dôvodu výskytu pandémie. O to viac sa organizátori tešia na tento ročník, keďže prisľúbili ozaj bohatý program. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia folklórnych súborov z rôznych regiónov Slovenska, ale aj na ozaj zaujímavé aktivity, ktoré len tak neuvidíte, ako napríklad ukážky výroby syra, bryndze či ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Slávnosti sa uskutočnia na amfiteátri obce Východná s oficiálnym otvorením o 10:00. Folklórne súbory začnú svoje vystúpenia už o 9:30, preto ráno nemeškajte.

"Veľmi nás teší, že tento rok môžeme konečne opäť zorganizovať túto jedinečnú skvelú slávnosť, ktorá nám pomáha pripomínať sa a priblížiť sa širokej verejnosti. Našim cieľom je ukázať návštevníkom, ako sa vyhľadávané tradičné syrové výrobky vyrábajú a čo všetko je za tým. V posledných rokoch sa vytráca záujem o toto ťažké, ale nádherné a zmysluplné remeslo, preto sme radi, že nám takéto podujatie pomáha zvrátiť tento trend o nalákať k nám viac a viac záujemcov. Nielen konzumentov, ale najmä nových bačov, nadšených farmárov a oživiť tak chov oviec a kôz na Slovensku", uviedla pani Ing. Mária Mularčiková, členka ZCHOK.

Na Ovenáliách 2022 sa môžete tešiť aj na niekoľko veľmi zaujímavých súťaží, do ktorých sa môže zapojiť samozrejme každý (podrobnosti o súťažiach, prihlášky a propozície nájdete na www.zchok.sk). Oči, dušu i žalúdok určite poteší súťaž o najkrajšiu syrovú tortu, či obľúbená gurmánska súťaž „Majster syrár" - v ktorej vyhráva iba ten najlepší ovčí a kozí syr, alebo aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Návštevníci sa môžu tešiť taktiež na trináste Majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite. Ide o divácky veľmi atraktívnu súťaž, pri ktorej sa v roku 2018 podaril súťažiacej Janke Mäsiarovej rekord a z 1 kg syreniny vytiahla niť s neuveriteľnou dĺžkou 196,5 m. Tento rekord je dokonca zapísaný v Knihe slovenských rekordov, preto sme veľmi zvedaví, či sa v tomto ročníku podarí niekomu tento rekord prekonať.

Pre všetkých priaznivcov jahňacieho, ovčieho a baranieho mäsa je pripravená aj ovčiarska tombola, kde hlavnou cenou je JAHŇACINA NA CELÝ ROK.

Počas celého dňa bude ovčiarsky gazdovský dvor ponúkať návštevníkom aj ochutnávku výrobkov z ovčieho a kozieho mlieka. Organizátori nezabudli ani na vás, ktorí obľubujete remeselné výrobky. Pre vás budú taktiež pripravené stánky s remeselnými výrobkami súvisiacimi s chovom oviec a kôz, ako aj názornými ukážkami ich výroby.

Tieto slávnosti obľubujú aj naše deti, pretože majú tu možnosť vidieť živé zvieratá - ovce, kozy, hydinu, králiky či holuby.

Veríme, že Vás toto blížiace sa podujatie nadchlo a vezmete svoju rodinku 12. júna na krásny celodenný výlet, prekypujúci tradíciou a vôňou pasienkov. Bližšie informácie ako aj podrobnosti o súťažiach, prihlášky a propozície nájdete na www.zchok.sk.

 

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore