19. 08. 2019

Maslo z čerstvej smotany

Maslo patrí k najdôležitejším zdrojom živočíšnych tukov. O jeho dôležitosti vo výžive človeka sme sa porozprávali s Ing. Petrom Kočišom, vedúcim mliečnej výroby v Sabinove.


Sú už za nami časy, keď sa maslo považovalo za rizikovú potravinu kvôli obsahu chloresterolu?

Maslo naozaj chloresterol obsahuje, ale nahrádzať ho kvôli tomu stuženými tukmi (margarínmi) je nerozumné. Stužené tuky sú umelým produktom, vyrábajú sa spravidla hydrogenáciou z tekutých olejov a je to chemický proces, ktorého výsledkom je pre organizmus neprirodzený produkt. Ukazuje sa, že čím sú potraviny viac vzdialené od svojej prirodzenej formy, tým ťažšie ich organizmus spracúva a ich zdravotný aspekt je pochybný. A málokto vie, že práve čerstvé maslo sa považuje v mnohých kultúrach za zdroj pevného zdravia a dobrého života.


Čo to presne znamená, ak je na obale výrobku názov Maslo?

Aby výrobok mohol byť nazvaný maslom, musí spĺňať legislatívne predpísané parametre. Obsah tuku musí byť minimálne 80 % (maslo značky SABI obsahuje 82 %) a obsah vody maximálne 16 %. Zvyšné dve percentá pripadajú na netukové zložky ako bielkoviny, laktóza a minerálne látky. Ak maslový výrobok nespĺňa tieto parametre, nemôže sa nazývať maslom, výrobcovia vymýšľajú pre takéto produkty iné názvy. Preto, ak si chce zákazník naozaj kúpiť maslo, prvým kritériom je názov.


Čím sa líši obyčajné maslo od „čerstvého“ masla SABI?

Naše maslo SABI je vyrobené z čerstvej smotany. Aby to bolo zrozumiteľnejšie, spomeniem napríklad maslá, ktoré sú zmrazené, napríklad z nespotrebovaných prebytkov alebo zo štátnych hmotných rezerv a podobne, a potom sú znovu prepracované a predávané ako maslo. Takéto maslá sú z hľadiska chemického zloženia a obsahu tuku porovnateľné s čerstvým maslom, ale predsa len tam dochádza v malej miere k oxidácii tukov, takže sú menej chutné. Predávajú sa za nižšiu cenu.


SABI maslo je naozaj „čerstvé…“

Stopercentne. „Čerstvé“ maslo SABI sa vyrába iba z čerstvej smotany a čo chcem zdôrazniť, vyrába sa iba zo slovenského mlieka, presnejšie z mlieka iba z nášho regiónu. Naša firma občas niečo z mliečnych výrobkov vyváža, ale žiadne mlieko nedováža. Všetky mliečne výrobky vyrábame iba zo slovenského mlieka. Preto aj slogan „Dobré slovenské“ nie je pre nás iba prázdnym sloganom, ale zakladá sa na skutočnosti, že nielen výroba je na Slovensku, ale aj hlavná surovina je zo Slovenska.


Koľko trvá, kým sa z čerstvého mlieka stane „čerstvé“ maslo?

Čerstvé mlieko sa odstredí, následne sa takto získaná smotana spasterizuje, potom uzrieva takzvaným fyzikálnym zrením, to znamená, že je schladená na cca 4 – 8 °C, a pri tejto teplote nastáva kryštalizácia mliečnych tukov. Zrenie trvá do 12 hodín v nerezových tankoch, v ktorých sa zabezpečuje chladenie. Potom sa smotana mierne zahreje a maslo sa stĺka iba mechanickým miešaním, nepoužívame pritom žiadnu chémiu. Následne sa balí a expeduje do veľkoskladov a maloobchodných predajní. Teda je naozaj čerstvé. Chceme zdôrazniť, že naše maslo neobsahuje žiadne konzervačné látky. Iba vďaka dobre zvládnutému výrobnému procesu si udrží čerstvosť natoľko, že môžeme garantovať dobu spotreby až 75 dní.


Spomeňme ešte zdravotné benefity „čerstvého“ masla.

Maslo obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré primárne slúžia ako zdroj telesnej energie a nie ako zdroj na ukladanie telesného tuku. Ako každý tuk vyvoláva po konzumácii pocit plnosti, sýtosti, to znamená, že znižuje pocit hladu, menej sa prejedáme a dlhšie vydržíme sýti. Pri striedmom konzumovaní sa nemusíme báť toho, žeby maslo prispievalo k nadváhe. Maslo tiež umožňuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tuku, najmä vitamínov A, D, E a K. Pomáha aj pacientom, trpiacim ochorením tráviaceho traktu. Aj na varenie je lepšie ako rastlinné oleje, ktoré sa skôr prepaľujú a sú vhodné viac pre studenú kuchyňu. U dospelých pôsobí ako prevencia zápchy a u detí pomáha pri hnačkách. Jednoducho, ak ho konzumujeme striedmo a ako súčasť vyváženej stravy, je to vynikajúca, chutná a nenahraditeľná potravina.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore