14. 06. 2019

Macejko z jogurtových viečok

Súťaž Recykluj a vyhraj, ktorú pre školský rok 2018/2019 vyhlásila spoločnosť Milk-Agro už šestnástykrát, je už známa medzi mnohými materskými, základnými i strednými školami. Základná škola Uzovce sa do nej zapája už od samého začiatku. V tomto ročníku získali piate miesto v kategórii E – Výtvor z obalov výrobkov SABI. Pani riaditeľky Mgr. Zuzany Lukošikovej sme sa opýtali, ako sa im to podarilo.


Prečo ste sa rozhodli pre túto kategóriu?

Každý rok sa zapájame do súťaže Recykluj a vyhraj. Väčšinou sme vyhrávali v zbere tetrapakov a viečok. Ja som na škole piaty rok a do kategórie výtvorov z obalov SABI výrobkov sme sa už raz zapojili, ale s našim majákom sme nevyhrali. Aj tento rok sme chceli niečo vyhrať, no nemali sme dosť tetrapakov ani viečok. Nuž sme opäť rozmýšľali o nejakom výtvore. Keďže boli majstrovstvá sveta v hokeji, tak nám napadlo, aby sme si urobili vlastného Macejka. Námet už bol, bolo treba vymyslieť, ako ho zrealizovať.


Ako to prebiehalo?

Náš výtvor nie je taký obrovský, ako sú ostatné, ale zároveň treba dodať, že sa na ňom podieľali všetky deti. Najskôr museli viečka, samozrejme, doniesť, potom ich ochotne triedili a vyberali tie potrebné. Podľa pokynov a potreby ich potom vystrihovali, strihali malilinké časti, a to všetko preto, aby sme mali na nášho Macejka dosť materiálu. A potom sme už rozmýšľali, ako to zrealizovať. Keďže som tu sama, pomáhala mi jedna mamička. Celé to trvalo asi týždeň.


Váš výtvor zaujal. Boli ste aj vy s ním spokojní?

Keď sme ho vytvárali, motivovala som deti, že aj keď nevyhráme, tak budeme mať svojho Macejka a budeme povzbudzovať našich hokejistov. Keď sme ho dorobili, tak sme si povedali: Jéj, aký je pekný. Škoda ho dať (smiech). Ale povedali sme si, že veď pôjde len na chvíľočku, potom budeme mať nášho Macejka tu aj ako pamiatku na hokej.  


Výhra vás určite potešila...

Samozrejme, veľmi. Rada by som ešte spomenula, že logo, ktoré má táto súťaž, vzniklo tiež na našej škole tu v Uzovciach. Bolo to v prvom ročníku súťaže za pôsobenia vtedajšej pani riaditeľky Holentovej.


Čo vás motivuje zapájať sa do súťaže? Možnosť výhry, pomoc životnému prostrediu alebo chuť SABI výrobkov?

Aj to, aj to. Deťom veľmi chutia jogurty i mlieko. Naša jedáleň má minimálne raz do týždňa mliečne výrobky SABI. Po celý rok máme zber viečok a tetrapakov, či vyhráme alebo nevyhráme. Mali sme aj zber plastových téglikov, ale nemáme tu priestor na uskladnenie, tak sme od toho upustili.


Kto vám pomáha v zbere?

Škola má sedemnásť detí, sami by to nezvládli. Pomáhajú rodičia, starí rodičia, ujovia, tety. Ale aj známi rodičov detí. Musím povedať, že do zberu sa zapája celá obec, čo je určite fajn. Poväčšine to nosia vo väčších balíkoch, aj tristo-štyristo kusov. Ten projekt sa nám veľmi páči, podnecuje detí triediť odpad, čím sa učia pomáhať životnému prostrediu.


Ako ste využili odmenu za umiestnenie?

Cez SABI projekt si dokúpime nejaké kancelárske potreby, ale hlavne kúpime pomôcky na výtvarnú výchovu a zošity, takže rodičia sú potom odbremenení od kupovania týchto pomôcok. Je to veľmi praktický projekt, ktorý pomáha aj škole, aj vo výchove, aj životnému prostrediu a napomáha k zdravšej výžive.


Ďakujem za rozhovor.

MILK - AGRO
 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore