20. 11. 2018

Ako pastieri objavili jogurt

Väčšina z nás má svoj obľúbený jogurt SABI, pre ktorý si príde do predajne a doma, v práci alebo kdekoľvek inde si ho následne vychutná. Veľké, či malé balenie, čokoláda alebo čučoriedka, vyberie si každý. Jogurt sa stal samozrejmosťou, ale ako vlastne vznikol? Čítajte ďalej a objavte jeho prekvapivý pôvod a jeho cestu z dávnych civilizácií až do našich predajní.

Slovo jogurt má turecký pôvod a pochádza zo slova „yogurmak" (na zahustenie). Verí sa, že jogurt sa vyrábal v Turecku už v 6. storočí pred naším letopočtom. Jogurt bol náhodou objavený stredoázijskými pastiermi, ktorí skladovali svoje kozie mlieko vo vakoch vyrobených zo zvieracích žalúdkov, aby ho chránili počas jazdy. Takto uskladnené mlieko sa pri dlhej ceste premenilo na hustú zmes, ktorá bola prekvapujúco jedlá aj po dlhšom čase strávenom na horúcom slnku. Dôvodom boli baktérie nachádzajúce sa v mlieku a ich výborná interakcia s vakmi zo zvieracích žalúdkov.

Existuje viacero dôkazov, že v mnohých starých ázijských civilizáciách bol jogurt súčasťou ich stravovania. Podporovatelia Džingischána zásobovali jeho mongolskú armádu, ktorá často konzumovala vtedajšie jogurty za účelom získania sily a vytrvalosti v boji. Dokonca sa hovorí aj o tom, že indický cisár Akbar obľuboval svoj jogurt so škoricou a horčicovými semienkami. Taktiež je pozoruhodné, že starí Gréci konzumovali oxygalu, vzdialeného predka jogurtu vyrobeného z kyslého mlieka a osladeného medom. Toto už znie trochu atraktívnejšie.

Po stáročia sa jogurt vyrábal len v domácnostiach, ale nie v sériovej výrobe. To sa zmenilo, keď v roku 1905 bulharský mikrobiológ Stamen Grigorov objavil Lactobacillus bulgaricus, bakteriálny kmeň, ktorý fermentuje mlieko do jogurtu. Čoskoro po Grigorovovom prelomovom objave, spoločnosť Danone (alebo ako ju poznáme v USA, Dannon) začala vyrábať komerčný jogurt v roku 1919, v španielskej Barcelone. Jogurt s ovocím na dne bol predstavený v povojnovom období, v roku 1947, a to opäť spoločnosťou Dannon.

Vďaka pastierom, Stamenovi Grigorovovi a spoločnosti Dannon poznáme jogurt, ktorý nám spríjemňuje chvíle a patrí medzi zdraviu prospešné potraviny. Len tak mimochodom, vyskúšali ste už našu slivkovo škoricovú novinku?

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore