Ingrediencie
8 ks malých žemlí alebo rožkov
4 ks vajíčka
500 ml SABI mlieka
250 ml SABI smotany na šľahanie
100 g SABI masla
5 PL kryštálového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
maslo na vymastenie
soľ
Jablková vrstva
4 ks väčšie jablká
1 ks citrón
1 ČL mletej škorice
3 PL kryštálového cukru
Tvarohová vrstva
400 g hrudkovitého tvarohu SABI
3 PL kryštálového cukru
hrsť sušených hrozienok
2 PL rumu
Postup
1. Vo veľkej miske vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom, 1 vanilkovým cukrom a roztopeným SABI maslom (nie horúcim). Pridáme mlieko a smotanu a opäť premiešame.
2. Pečivo nakrájame na malé kocky, pridáme ho do misky k vajíčkovo-mliečnej zmesi a pomaly ho do nej vtlačíme, aby sa dobre nasiaklo. Necháme odstáť aspoň 15 minút.
3. Z bielkov, štipky soli a 1 vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
4. Jablká ošúpeme, postrúhame a zmiešame s cukrom, kôrou z citróna a škoricou. Necháme odležať a pred vrstvením na žemľovku scedíme prebytočnú jablkovú šťavu.
5. Tvaroh vymiešame s cukrom a hrozienkami, ktoré sme marinovali približne 10 minút v rume.
6. Zapekaciu misku vymastenú maslom naplníme polovicou navlhčeného pečiva. Naň navrstvíme jablká a druhú polovicu pečiva. Pečieme v rúre asi 30 minút pri teplote 180 °C. Po pol hodine misku vytiahneme a povrch žemľovky potrieme tvarohom a následne snehom. Dopečieme pri teplote 150 °C dozlata (asi 20 minút). Dobrú chuť.