13. 05. 2020

Mlieko ako dokonalá potravina

V detstve vnímame konzumáciu mlieka ako nevyhnutnú. Nemali by sme sa ho však vzdávať ani v dospelosti a to najmä pre vysoký obsah vitamínov a minerálov. Avšak nie každé mlieko obsahuje prospešné látky. Kedy ich má a kedy zasa nie vám priblížime v tomto článku.

Typy mlieka

Poznáme rôzne typy mlieka, surové, čerstvé či trvanlivé (UHT). Surové mlieko nie je nijakým spôsobom upravované, teda ide o mlieko podojené priamo z kravského vemena. To avšak neznamená, že je najzdravšie. Je nutné uvedomiť si, že mlieko má v sebe okrem množstva živín aj niekoľko nebezpečných baktérií, ktoré môžu človeku uškodiť. Aj preto by sa malo mlieko tepelne upravovať. To, pri akej teplote je mlieko upravované má vplyv na jeho následnú kvalitu. Trvanlivé mlieko (UHT - Ultra Heat Treatment) je upravované ultravysokým ohrevom pri teplote až 135 °C, čím sa znižujú jeho kvalitatívne pomery. Kvôli tomu nemáte v takomto mlieku žiadne baktérie, ale ani výživné látky prospešné pre človeka. Pokiaľ dochádza k ohrevu pri teplote vyššej ako 90 °C, nutričná hodnota mlieka sa rapídne znižuje. Naopak čerstvé mlieko podlieha šetrnejšej pasterizácii pri nižších teplotách, čím si zachováva svoju kvalitu, ničia sa iba nebezpečné baktérie a množstvo vitamínov a proteínov v mlieku ostáva skoro nezmenené a vo forme, ktorá je ľahko využiteľná pre organizmus človeka.

Čerstvé mlieko SABI

Mlieko SABI patrí do skupiny čerstvých mliek s trvanlivosťou 7 dní. Na úpravu mlieka používame iba pasterizáciu, teda tepelnú úpravu pri teplote 72 °C po dobu 15 sekúnd, prípadne je prípustná aj jej alikvótna zmena (vyššia teplota po kratšiu dobu, max. do 85 °C). Pri tejto teplote dochádza k deaktivácii a zneškodneniu potencionálnych patogénnych mikroorganizmov, ktoré sa môžu nachádzať v mlieku. Čím je tepelná úprava mlieka vyššia, tým dochádza ku vyšším stratám vitamínov a k denaturácií bielkovín (horšia stráviteľnosť), ktoré by malo mlieko obsahovať. Preto je na mieste tvrdiť, že čerstvé mlieko SABI patrí k obzvlášť dokonalým potravinám, nakoľko je vyrobené z GMO free mlieka a má oveľa vyššiu nutričnú hodnotu v porovnaní s akýmkoľvek trvanlivým mliekom. Naša spoločnosť dbá na vysokú kvalitu, preto nám záleží na tom, aby bolo mlieko na pultoch predajní do 24 hodín od nadojenia. „Je našou prioritou prispievať do mliekarenskej rodiny tými najkvalitnejšími a najzdravšími potravinami. Preto sa držíme filozofie, že čerstvé mlieko sa má vyrábať nasledovne: ráno podojené surové mlieko sa ešte v ten deň dovezie do mliekarne kde sa spracuje, a následne ho naplníme do obalov. Tak vieme zabezpečiť, aby do 24 hodín od podojenia bolo mlieko na pulte našich predajní. Aj preto používame slogan Dobré. Slovenské!,“ uviedol špecialista z výroby v Sabinove, Ing. Peter Kočiš.

Mlieko pre najmenších

SABI produkty sú naozaj nenahraditeľné! Potreba mlieka a mliečnych produktov u detí a mládeže je už verejne známa a hlavne opodstatnená informácia. My si to uvedomujeme a aj preto sme zaviedli niekoľko programov, ktorých cieľom je zabezpečiť dostatočné množstvo mliečnej výživy pre našich mladých. Okrem školského programu, v ktorom zabezpečujeme mliečne produkty do jedální a školských bufetov, podporujeme spotrebu mliečnych produktov prostredníctvom súťaže Recykluj a vyhraj. Ďalej sa podieľame aj na celoslovenskom projekte INTEGRÁCIA - slnko svieti pre všetky deti rovnako, ktorý sa teší veľkej obľube.

Je mlieko dokonalou potravinou?

Mlieko SABI obsahuje veľké množstvo živín ako napríklad vitamín B12, potrebný pre tvorbu červených krviniek či správne fungovanie nervového systému, vitamín A, ktorý podporuje náš zrak a kyselinu pantoténovú, ktorá zabezpečí dostatok energie počas celého dňa. Taktiež obsahuje aj bielkovinové peptidy, ktoré pomáhajú chrániť naše telo pred vznikom trombózy či zvyšovaním krvného tlaku. „Mlieko SABI sa tak približuje k ideálu komplexnej potraviny, ktorá zabezpečuje organizmu všetko, čo potrebuje na optimálny rast a vývoj. Využiteľnosť nutrientov obsiahnutých v našom mlieku je vysoká a zaťažuje organizmus len minimálne,“ priblížil špecialista z výroby v Sabinove, Ing. Peter Kočiš.

Ako ste na tom vy? Pijete čerstvé mlieko v dostatočnom množstve?

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore