18. 06. 2024

Mliečne probiotiká

Marek Maňko je fitness tréner, aktívne pôsobiaci kulturista a výživový poradca. SABI produkty dôverne pozná, keďže na nich vyrastal a aj po 29 rokoch im ostal verný. Dnes zvyšuje povedomie o zdravom životnom štýle a na svojom IG @coach_marekmanko prináša sledovateľom zaujímavé informácie.

Mliečne probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa bežne nachádzajú v našich potravinách, napríklad v kefíroch, rôznych fermentovaných mliečnych alebo rastlinných produktoch. Črevá sú domovom miliárd baktérií, ktoré priamo vplývajú na zdravie nášho črevného ústrojenstva, čo je základným dôvodom zaradenia mliečnych probiotík do stravy. Pridanie mliečnych probiotík do nášho jedálnička je mimoriadne dôležité kvôli vplyvu na imunitný systém, duševné zdravie, ale aj zdravie našich čriev a svalov. Zdravá črevná mikrobiota je prevenciou pri zápche, nadúvaní alebo hnačkách.

Mliečne probiotiká dokážu podporovať funkcionalitu tráviaceho ústrojenstva a minimalizujú riziko akýchkoľvek tráviacich problémov. Hrajú kľúčovú úlohu v kondícii nášho imunitného systému, pretože 70 až 80 percent z neho je koncentrovaných v črevách. Črevné baktérie nám pomáhajú brániť sa pred rôznymi formami patogénov či infekcií. Pravidelné prijímanie probiotík zvyšuje produkciu imunoglobulínov, čo posilňuje našu obranyschopnosť a znižuje riziko rôznych ochorení.

Existuje priame spojenie medzi osou črevo - mozog, a práve v našich črevách sú formované rôzne druhy neurotransmiterov (napríklad serotonín), ktoré priamo ovplyvňujú našu náladu, znižujú riziko úzkostných a depresívnych stavov, čo potvrdzujú aj rôzne klinické štúdie.

Ďalším prínosom probiotík je aj ich vplyv na reguláciu telesnej hmotnosti. Mliečne produkty majú plnohodnotné aminokyselinové spektrum a sú bohaté na bielkoviny, vďaka čomu dokážu ovplyvniť náš pocit sýtosti a regulovať tým príjem potravy, teda kalórií.

Začlenením mliečnych produktov do jedálnička podporujeme nielen zdravie nášho gastrointestinálneho ústrojenstva, fungovanie imunitného systému a stav duševného zdravia, ale aj schopnosť priberať alebo redukovať tuk.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď
Šetrite naše stromy, prihláste sa do newslettera a pomôžte prírode.

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Hore