03. 12. 2018

Kto bol sv. Mikuláš?

Kto bol tento rok dobrý a kto nebol až tak veľmi dobrý? Najlepší prehľad v tom má Santa Claus, ktorý sa nám spája najmä s USA. Tento sympatický starší pán s dlhou bielou bradou a v červenom kabáte, ktorý nikdy nevyjde z módy je u nás známy ako svätý Mikuláš.

Patrí mu 6. december, deň, ktorý nesie aj jeho meno. Deň sv. Mikuláša je tradíciou najmä v európskych krajinách a v Amerike ho slávia prisťahovalci s nemeckými, poľskými, belgickými, či holandskými koreňmi. Deň oslavuje legendu o dobrotivosti a veľkodušnosti sv. Mikuláša.

Nikolaos (v gréčtine „Nicholas") sa narodil v malej gréckej dedinke na južnom pobreží dnešného Turecka, a to v roku 270 n. l. Svoj život venoval službe Bohu, a tak sa stal aj biskupom Myry – starovekého gréckeho mesta. Preto sa taktiež nazýva aj Mikuláš z Myry. Pochádzal z bohatej rodiny a svoje dedičstvo rozdelil medzi chorých a chudobných.

Verí sa, že Nikolaos vykonal počas svojho života mnoho zázrakov. Podľa kresťanských zvykov bol Nikolaos vyhlásený za svätého ako uznanie jeho mnohých zázrakov a dobrých skutkov. Bol známy aj tým, že v noci ľuďom tajne dával mince do ich topánok. Aj preto si deti, podľa tejto tradície, očistia svoje topánky a položia ich v predvečer 6. decembra ku dverám. V noci ich navštívi sv. Mikuláš a ráno si nájdu svoje topánky plné malých cukroviniek.

Svätý Mikuláš zomrel 6. decembra 343 n. l. Teraz už viete, prečo je práve 6. december Dňom sv. Mikuláša. Jeho pozostatky sa údajne nachádzajú uložené v talianskom meste Bari, kde je sv. Mikuláš dokonca patrónom mesta. Okrem Bari sa nachádzajú aj iných mestách vo svete.

Nie je sv. Mikuláš ako sv. Mikuláš. Dá sa povedať, že každá krajina má jeho vlastné pomenovanie:

  • Albánsko – Babadimri,
  • Belgium – Pere Noel,
  • Chile – Viejo Pascuero,
  • Anglicko – Father Christmas,
  • Taliansko – Babbo Natale,
  • Nórsko – Julenissen,
  • Rusko – Ded Moroz,
  • Švédsko – Jultomten.


6. december sa blíži a deti už netrpezlivo čakajú na celoročné vyhodnotenie ich dobrých skutkov. MILK-AGRO vám všetkým prináša Mikulášsku súťaž a na počesť sv. Mikuláša rozdáva 342 darčekov.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore