06. 02. 2018

Ako na pečenú kačicu?

Pred nami je posledných 7 dní fašiangov. Možnosťou ako si dopriať fašiangy aj vo svojom jedálničku, môže byť napríklad aj kačica. Keď už kačica, tak aj so všetkým, čo k nej patrí, teda aj s kapustou a zemiakovými lokšami. Odporúčame konzumovať cez víkend kvôli nebezpečenstvu prejedenia :).

 

Pečená kačica s červenou kapustou a lokšami neodpovedá síce racionálnej strave, ale ak sa pripraví iba ako výnimočná lahôdka pri výnimočných príležitostiach, treba prižmúriť oko.

Už od jesene býva v ponuke rôznych reštaurácií, pripraviť si ju však môžete celkom ľahko aj doma. Je to oveľa jednoduchšie, ako by sa zdalo. Základom je mať dostatok času. Nič sa v tomto prípade nemôže urýchliť. Najpodstatnejšou ingredienciou je samozrejme kvalitné mäso, ktoré hoci aj deň vopred dobre nasolíte zo všetkých strán, aj zvnútra. Druhý deň ju znovu umyjeme a opäť nasolíme.

Oddýchnutá a odležaná kačica sa následne uloží do vhodného pekáča, ktorý pri pečení uzavrieme. Kačicu treba podliať trochou vody alebo vína, môžete ju posypať rascou alebo inými bylinkami a koreninami, to už záleží na vašej kreativite. Dôležité však je, piecť ju pomaly. Staré mamy zvykli hovoriť, že kačicu treba piecť toľko hodín, koľko má kilogramov. To znamená, že cca dvojkilovú kačicu treba piecť na teplote 170 stupňov Celsia zhruba 2 hodiny (prípadne pri nižšej teplote, ale o to dlhšie).

Počas pečenia treba kačicu kontrolovať, podlievať tukom, ktorý pustí a sem tam otočiť, aby bola zo všetkých strán rovnomerne upečená. Na záver sa môže ešte z obidvoch strán dopiecť v otvorenom pekáči asi 10 minút na 200 stupňoch. To aby kôrka bola pekne chrumkavá.

Čerstvá červená kapusta je ku kačacine najlepšia, ale zvoliť sa dá podľa možností a chuti aj iné varianty. A ak si netrúfate na vlastnoručnú prípravu lokší, či zemiakových knedlí, vždy sa dá servírovať hotová knedľa z obchodu.

Naše staré mamy zvládali s prehľadom pripraviť kompletné menu aj s polievkou a dezertom, dnešné gazdinky už nezvyknú tráviť v kuchyni toľko času. Na druhej strane, domáce je domáce a raz za rok sa dá takáto výzva zvládnuť. Robotu si môžete rozložiť na dva dni, kapusta je aj tak najlepšia až na druhý deň, rovnako knedľa či lokše sa dajú pripraviť vopred. Alebo si zavolajte tím pomocníkov a z celej prípravy konzumácie spravte príjemný rodinný rituál. V dobrej spoločnosti ide práca rýchlejšie od ruky, zvlášť ak je zakončená chutnou konzumáciou. 

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore