29. 01. 2019

Cvičte zdravo s tvarohom

Začal som cvičiť, mám uprednostniť nízkotučný alebo plnotučný tvaroh? Možno si túto otázku kladiete aj vy a my vám na ňu aj odpovieme.

Nízkotučný tvaroh je vhodný skôr ako súčasť redukčného stravovania pre ľudí trpiacich obezitou a tiež napr. diabetom, t. j. cukrovkou. Športovci a kulturisti potrebujú celodenný prísun energie a práve pre nich je tvaroh SABI tou správnou voľbou. Je vhodný aj pre pracujúcich ľudí, ktorý nemajú čas pravidelne sa stravovať. V jedálničku športovca by mal byť tučný tvaroh samozrejmosťou. Treba podotknúť aj fakt, že nízkotučný tvaroh nemá toľko vitamínov ako tučný tvaroh SABI, napr. je chudobný na vitamín A, ktorý si potom musíte nahradiť z iného jedla.

Tvaroh je trvalým zdrojom bielkovín potrebných na tvorbu svalov. Jedna šálka obsahuje až 27 g bielkovín. Ešte dôležitejší fakt je ten, že obsahuje kazeín, ktorý telu prináša dôležité aminokyseliny. Riboflavín zase pomáha metabolizovať proteíny. Zvyšuje zdravie kostí, čo je pre športovcov mimoriadne dôležité. Konzumácia tvarohu pred spaním je jedným z overených spôsobov ako si zabezpečiť proteín, ktorý vaše svaly tak veľmi ocenia. Tvaroh pomáha predchádzať svalovým kŕčom, vďaka prírodnému obsahu sodíka, ktorý pomáha udržiavať rovnováhu medzi telom a tekutinami v ňom.

Viete, že na výrobu 1 kg tvarohu je potrebných približne 6 l mlieka a že tvaroh bol spolu s ananásom na obedovom jedálničku 37. amerického prezidenta Richarda Nixona?

Tvarohy sú tradičnou zložkou jedálneho lístka Slovákov. Sú produktom kyslomliečneho zrážania mlieka živými mliečnymi a probiotickými kultúrami. Spoločnosť MILK-AGRO ich vyrába v hneď niekoľkých podobách ako je roztierateľný tvaroh určený na nátierky a krémy, či v hrudkovitej podobe určenej do kuchyne na prípravu jedál. Klasickým produktom v kategórii čerstvých syrov je mliekarenská hrudka. Trhovým druhom určeným pre konečného konzumenta je Sabinovská hrudka, rôzne ochutená, charakteristická jemnou sladkokyslou chuťou, využívaná hlavne v studenej kuchyni, kde je možné naplno využiť blahodarné účinky.

Čo poviete, dáte si tvaroh aj nabudúce? Že ho neobľubujete? Možno vám chýba len správny recept. Vyskúšajte náš receptár a pripravte si napr. tvarohové šúľance s makom alebo trojfarebnú tvarohovú tortu.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore