30. 04. 2025

Chute detstva, ktoré spájajú generácie

Veronika Čopíková, známa foodblogerka a autorka úspešných kuchárskych kníh Lenivá kuchárka, čitateľov vo svojich receptoch prenesie späť do detstva – ku kysnutým koláčom, vôni makovej plnky a spomienkam na nedeľné obedy s rodinou. Jej blog Lenivá kuchárka sa stal inšpiráciou pre všetkých, ktorí túžia po chutnom domácom jedle. Pri príležitosti Dňa matiek sme sa s ňou porozprávali nielen o rodinných receptoch, ale aj o sile spoločného varenia, láske k jednoduchosti a mliečnych produktoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou jej kuchyne.

MILK-AGRO

1. Veronika, aká bola vaša cesta k vareniu? Bol to prirodzený proces a varili ste už v detskej kuchynke od malička, alebo vás neskôr niečo konkrétne inšpirovalo?

    Jedlo ma fascinovalo už odmalička, ale v kuchyni som skôr vypomáhala, keďže som vyrastala s piatimi súrodencami a každý musel nejakým spôsobom priložiť ruku k dielu. Detstvo sa mi preto skôr spája s vyprážaním rezňov, pečením palaciniek, ktoré mizli rýchlejšie, než som ich stíhala piecť, čistením zeleniny a trhaním buriny v záhrade ???? Ale tiež s domácou pizzou, kysnutým čučoriedkovým koláčom a makovou plnkou do závinu, keďže moja mama rada piekla a varila a jej nedeľné obedy boli nezabudnuteľným chuťovým zážitkom. K samotnému vareniu a pečeniu som sa však dostala až počas štúdia na vysokej škole, kedy mi práve pečenie pomáhalo odbúravať stres z učenia sa na skúšky a zápočty.

2. Deň matiek patrí našim mamám a starým mamám, ktorých jedlo chutilo vždy akosi inak, tá chuť bola a je nenapodobiteľná - poznáte to? Máte aj vo svojej rodine nejaké tradičné recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu?

    Tento pocit veľmi dobre poznám ???? Aj preto som bola nesmierne šťastná, keď mi manželova babička darovala všetky jej staré a ošúchané zápisníky plné receptov. Sú plné pokladov – receptov, ktoré nám varievala a piekla, jej zápiskov a stenografických skratiek a tiež receptov od jej kolegýň, ktoré si prepisovala na písacom stroji. Môj minulý rok sa niesol v skúšaní jej receptov, receptov mojej a manželovej maminy a pretváraní všetkých tých nenapodobiteľných chutí do tretej kuchárskej knihy, ktorá je venovaná nezabudnuteľným receptom od babičky. U nás doma sa dedia najmä recepty na kysnuté koláče, pizzu s lečom, šišky či nedeľný zlatý vývar. A od babičky som podelila recepty na skvelé dolky, marhuľové guľky zo zemiakového cesta či luskovú polievku.

3. Vaša Lenivá kuchárka 3 má podtitul Babičkine nezabudnuteľné recepty a je popretkávaná príbehmi a spomienkami na vaše detstvo a babičku. Aké jedlo vo vás vyvoláva najkrajšie spomienky na detstvo? Bola to nejaká špeciálna pochúťka, ktorú vám pripravovala starká?

    Kniha Lenivá kuchárka 3 vznikla na počesť a pamiatku manželovej babičky, lebo naši starí rodičia a rodičia nám odovzdali kopec chutných spomienok, na ktoré dodnes s láskou spomíname. V knihe sú časom overené recepty, plné chutí a tradícií, s malou dávkou nostalgie a spomienok na babičku. Najkrajšie spomienky na detstvo u mňa vyvoláva vôňa kysnutého cesta, asi práve pre jeho rôznorodé využitie vo forme mäkučkých dukátových buchtičiek preliatych vanilkovým krémom, domácej pizze s hrubým nadýchaným cestom, kysnutého slivkového či čučoriedkového koláča alebo moravských koláčov s tvarohovou náplňou a chrumkavou posýpkou.

MILK-AGRO
4. Zapájali ste sa do varenia už ako dieťa? Ak áno, ktoré recepty ste pripravovali najradšej a komu ste najčastejšie asistovali? Myslíte si, že spoločné varenie môže byť aj spôsob, ako tráviť kvalitný čas s blízkymi?

    V detstve som skôr ukradomky vyjedala chladnúcu makovú plnku z hrnca, ešte horúce pečené pirohy či práve upečené koláčiky z plechu. Viac ma bavilo jesť, než variť či piecť, ale asi to bolo aj tým, že moja mama bola vynikajúca kuchárka a v kuchyni jej išlo všetko ako po masle. S mojou staršou sestrou sme občas skúšali upiecť niečo na Deň matiek či mamine narodeniny, skončilo to však vytekajúcou bábovkou a malou pohromou v rúre či spoločne s roztopenou čokoládou aj čiastočne roztopenou plastovou miskou ???? Spoločné varenie je podľa mňa jeden z najlepších spôsobov, ako tráviť kvalitný čas s našimi blízkymi. Človek sa pri ňom uvoľní, na chvíľu sa venuje len obyčajnému krájaniu, miešaniu surovín, či pozorovaniu rastúceho cesta v rúre. Zdieľa pri tom svoje zážitky, skúsenosti a veľakrát aj vtipné príhody. A keď si po spoločnom varení sadneme všetci za jeden stôl bez prítomnosti mobilov, obrazoviek počítačov či TV, spolu strávený čas pri dobrom jedle je pre nás doslova za odmenu. Len si to vyžaduje dostatok času, plánovanie a dobrú organizáciu, ale výsledok stojí vždy za to!

5. Ak by ste mali vybrať jeden váš recept, ktorý by ste chceli odovzdať ďalším generáciám, ktorý by to bol a prečo? Alebo je ešte "priskoro" na výber toho pravého receptu? Dozrievajú aj vaše recepty s vekom?

    Ak by som mala vybrať len jeden môj recept, bol by to banánový chlieb. Je to univerzálny recept s jednoduchou a rýchlou prípravou, v ktorom sa dajú skvele zužitkovať prezreté banány – tie už väčšinou nikto nechce jesť kvôli ich prílišnej sladkosti a nevábnej konzistencii. Ale v chlebíku im to svedčí dokonale a recept sa dá jednoducho upraviť aj na verziu bez lepku a laktózy. Ale všetky recepty, ktoré chcem posunúť ďalej, dávam aj do mojich kuchárskych kníh, pretože v tlačenej podobe sa dajú darovať, dediť či zdieľať ???? Pokiaľ ide dozrievanie receptov vekom, myslím si, že u mňa k tomu dochádza celkom určite. Ale nie je to len vekom, ale tiež plynutím času, skúšaním nových ingrediencií, vzdelávaním sa a chuťou neustále experimentovať aj pri receptoch, ktoré už považujem za výborné. Niekedy stačí pridať len novú bylinku, koreninu či zmeniť spôsob prípravy a výsledok je opäť o niečo chutnejší či zaujímavejší.

MILK-AGRO

6. Vieme o vás, že SABI produkty poznáte - pamätáte si ešte, kedy ste ochutnali SABI po prvýkrát a ktorý produkt to bol? Ktorý SABI produkt je váš obľúbený dnes?

    Keďže pochádzam z dedinky na východnom Slovensku, produkty SABI poznám už od útleho detstva. Ale najviac si pamätám na čokoládovo-banánový jogurt, keďže to je neobvyklá a predsa tak chutná kombinácia ???? Dnes najradšej kupujem biely jogurt, acidofilné mlieko, tvaroh či kyslú lahôdkovú smotanu.

7. Mnohé mamy majú svoje „tajné triky“ alebo „hacky“ v kuchyni. Máte aj vy nejaký zaručený tip od svojej mamy alebo babky, ktorý dodnes používate?

    Mojimi osvedčenými trikmi sú trpezlivosť a vytrvalosť ???? Lebo vždy sa môže stať, že sa niečo nepodarí a väčšinou sa to deje v prípadoch, keď sa snažíme robiť viacero vecí naraz, rýchlo a preskočiť niektoré kroky v príprave, ktoré sa na konci ukážu ako zásadné na dosiahnutie perfektného výsledku. Takže nielen v kuchyni sa snažím obrniť aj pre prípady neúspechov, ktoré sa pri varení i pečení skrátka dejú, a zároveň byť trpezlivá a dodržiavať jednotlivé kroky v postupe. Osvedčeným tipom je používanie kvalitných a ak je to možné aj sezónnych ingrediencií, a aj keď som to v začiatkoch varenia nemala rada, naozaj platí to, čo hovoria naše mamy a babičky – niekedy je potrebné pridať niektorú ingredienciu od oka ???? Zásadné je pre mňa najmä poznanie, že každá rúra pečie inak, a preto aj keď postupujeme podľa jedného a toho istého receptu a použijeme tie isté ingrediencie, výsledok môže dopadnúť diametrálne rozdielne. Preto je dobré poznať svoju rúru a sledovať skôr sprievodné znaky pečenia toho ktorého dezertu.

8. Ak by ste mali vybrať jednoduchý koláč na oslavu Dňa matiek, ktorý by vedel upiecť ktokoľvek - aj s málom kulinárskych zručností - čo by ste upiekli? Alebo čo by ste odporučili?

    Vybrala by som moju obľúbenú ovocnú bublaninu, v ktorej viete zužitkovať sezónne, zavárané či mrazené ovocie. Bublanina je nadýchaná, plná ovocia a na povrchu chrumkavá vďaka mandľovým plátkom. A keď k nej pridáte kopček kyslej lahôdkovej smotany a misku čerstvých malín či jahôd, len tak sa po nej zapráši. Prípravu navyše zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni. Tento recept nájdete v mojej tretej kuchárskej knihe a špeciálne aj v MILK-AGRO letáku a newslettri.

MILK-AGRO

9. Aké miesto majú mliečne produkty vo vašej kuchyni? Ktorý mliečny produkt nemôže nikdy chýbať vo vašej chladničke a ktorý SABI produkt vám, naopak, v našej ponuke chýba?

    Mliečne produkty používam na každodennej báze. V poslednej dobe mi veľmi zachutilo acidofilné mlieko, ktoré rada rozmixujem s banánom a štipkou škorice. V chladničke mi nikdy nesmú chýbať maslo, kyslá smotana a smotana na šľahanie a biely jogurt. Mám veľmi rada grécky jogurt a tiež cmar, ktorý používam na prípravu nadýchaných lievancov. Tieto dva produkty žiaľ v SABI ponuke nie sú, určite by si však našli svojich stálych zákazníkov.

10. Čo by ste odkázali všetkým mamám na ich sviatok? A máte nejaký odkaz pre tých, ktorí chcú pre svoju mamu pripraviť niečo chutné, no nemajú veľa skúseností s varením?

    Že sú úžasné, láskavé a obetavé bytosti a že im želám, aby dostávali zo svojho okolia dostatok podpory a starostlivosti, ktoré si zaslúžia. A ak dnešný rozhovor čítajú aj dospelí či mladšie ročníky, ktoré by chceli svoju mamu potešiť niečím vlastnoručne pripraveným, nech nakuknú na môj blog Lenivá kuchárka, kde nájdu kopec jednoduchých a chutných inšpirácií na sladké i slané recepty. Ak má vaša mama rada sladké, skúste jej pripraviť nadýchanú bublaninu, lávový koláč alebo ju prekvapte raňajkami do postele – jemné palacinky s kopčekom osladeného jogurtu a ovocím jej určite vyčaria úsmev na tvári ????

MILK-AGRO
Veronika Čopíková je foodblogerka roku 2017 a autorka troch úspešných kuchárskych kníh. Miluje chutné domáce jedlo z kvalitných surovín, ktoré máme bežne poruke. Na jej blogu Lenivá kuchárka nájdete rýchle a jednoduché recepty aj s verziami bez lepku a laktózy, s menším množstvom cukru a použitím celozrnnej múky.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď
Šetrite naše stromy, prihláste sa do newslettera a pomôžte prírode.

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Hore