01. 10. 2018

5 otázok, 5 odpovedí

Bez otázok by neexistovali odpovede. Sme ľudia, a preto sa pýtame. Dôležité však je, aby sme dostali aj správnu odpoveď. Vyberáme pre vás 5 otázok s odpoveďami, z našej sekcie často kladených otázok.


Tavený syr údajne odvápňuje kosti. Je to pravda?

Problematikou tavených syrov sa zaoberal aj istý francúzsky výskumný tím, ktorý porovnával biologickú využiteľnosť vápnika pochádzajúceho z mlieka, fermentovaných mliečnych výrobkov, tavených syrov a potravín rastlinného pôvodu. Výskumom sa dospelo k záveru, že najvyššia biologická využiteľnosť vápnika je z mlieka a fermentovaných mliečnych výrobkov. Čo sa týka tavených syrov, tu bola biologická využiteľnosť vápnika síce nižšia (asi o 5 %), ale stále významne vyššia nech už potravín rastlinného pôvodu. O odvápňovaní kostí kvôli konzumácii tavených syrov ale nemožno vravieť ani náhodou. Sme toho názoru, že so žiadnou potravinou to netreba preháňať, avšak náš tavený syr VOLOVEC a SABINA si môžete z času na čas dopriať bez obáv.


Je pravda, že sa do tavených syrov pridáva lacný margarín?

Opäť ide o tvrdenie, ktoré s pravdou nemá nič spoločné. Náš tavený syr VOLOVEC a SABINA spadá do kategórie „mliečny výrobok“, čo znamená že môže obsahovať len základné mliečne zložky, tak ako to prikazuje legislatíva SR. Ak by bola teda v tavenom syre nahradená nejaká základná mliečna zložka nemliečnou, t. j. napr. margarínom, už by výrobok nemohol niesť označenie „tavený syr“, ale išlo by o tzv. „potravinový výrobok“, resp. imitáciu, kde by ste na obale hľadali označenie „syr“ márne. Takéto výrobky sú zvyčajne označované ako tavený výrobok, tavený krém, tavená nátierka a pod.


Je lepší tvaroh kúpený zo statku, alebo tvaroh SABI?

Rozhodne odporúčame uprednostniť tvaroh SABI. Tvaroh vyrobený doma – resp. na statku môže byť vyrobený z mlieka, ktoré neprešlo pasterizáciou. U takého tvarohu sa zvyšuje riziko premnoženia baktérií v ňom, čo vám môže následne spôsobiť problémy. Tvaroh SABI sa vyrába pod kontrolou pracovníkov laboratória a mlieko, z ktorého je vyrábaný zaručene prešlo pasterizáciou.


Ako sa má správne skladovať syr?

Odporúčaná ideálna teplota na uchovávanie syrov je okolo 5 °C. Odporúčame položiť syr na drevenú tácku a prikryť ho skleneným zvonom, resp. zabaliť ho do voskovaného papiera, či potravinovej fólie, čím predídete jeho vysychaniu. Pred konzumáciou odporúčame nechať syr postáť pri izbovej teplote cca. pol hodinu, čím sa mu vráti typická chuť a vôňa.


Často sa mi kazia zuby, môže mi pomôcť syr?

Pravidelné žuvanie tvrdého syra po jedle (najlepšie bezprostredne po jedle) chráni zuby pred zubným kazom, a tiež ďasná pred zápalmi. Dôvodom sú mliečne bielkoviny obsiahnuté v syre, ktoré neutralizujú v ústach kyseliny a pomáhajú zabíjať baktérie. Práve neodstránené kyseliny a baktérie v ústnej dutine majú za následok tvorbu zubného kazu. Vápnik a fosfor posilňujú zubnú sklovinu a pomáhajú udržiavať váš chrup v dobrom stave. Svoje o tom vedia aj Francúzi, ktorí syr podávajú na záver stolovania ako dezert.


Máte ďalšie otázky? Pozrite si našu sekciu často kladených otázok a možno práve tam nájdete odpoveď.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore