O tom, že chlieb nemá dlhú trvanlivosť vie asi každý. Prídete domov z obchodu a skôr než ho stihnete zjesť, sa bochník zmení z jemne ohybného na tvrdý, drobivý a možno aj plesnivý.
Takže, aký je najlepší spôsob, ako udržať chlieb v čo najlepšej kondícii? Zmrazte ho. Jednoduché riešenie, o ktorom ste už pravdepodobne počuli mnohokrát, ale zatiaľ nevyskúšali, pretože si myslíte, že chlieb zjete skôr než bude neskoro. Pri správnom postupe zmrazenia ostane chlieb mäkký aj po rozmrazení.
Chlieb obsahuje škrob a pri samotnom procese pečenia, teplo mení škrob vo vnútri; čo spôsobí, že sa chlieb roztiahne a stane sa ohybným tesne po dopečení. Škrob sa však postupne vracia do svojej pôvodnej formy - tuhej, tvrdej štruktúry.
Podľa viacerých odporúčaní je najlepšie zmrazovať nakrájaný chlieb, bez ohľadu na to, o aký typ chleba ide. Tento spôsob pomôže zachovať mäkkosť jednotlivých plátkov lepšie ako celého bochníka. Ďalej sa odporúča každý kus vložiť do samostatného plastového vrecka a potom už len rozmrazovať podľa potreby.
V prípade, že máte veľkú rodinu, ktorá zje celý bochník na obed alebo večeru, potom sa odporúča, zmrazovať ho v celku. Opatrne zabaľte chlieb do plastového obalu, aby ste zabránili úniku vlhkosti, a potom ho zmrazte. Keď ho znovu rozmrazíte a ohrejete (10 až 15 minút v rúre pri 180 °C), získate bochník chleba, ktorý je takmer rovnako jemný ako v deň pečenia.
Bez ohľadu na to, akú metódu uprednostníte, ušetríte peniaze - nehovoriac o chlebe - ak ho zmrazíte správne. Vyhnete sa plytvaniu jedla, čo určite nie je v dnešnej dobe na škodu?