18. 05. 2022

Tajomstvo májovej bryndze

Mesiac máj patrí medzi najobľúbenejšie mesiace v roku, najmä pre jeho krásnu kvetnatosť. Okrem svojej krásy prináša aj rôzne pochúťky, ako napríklad veľmi obľúbenú a chutnú májovú bryndzu.

Bryndzu síce každý z nás pozná, no vieme, čo to vlastne je? O tajomstvách bryndze nám toho viac povie pán Manica z rodinnej firmy Brysyrt, s ktorým sme si pre vás pripravili rozhovor.

Dobrý deň pán Manica, v prvom rade sa vám chcem poďakovať, je mate záujem o rozhovor. Môžeme povedať, že bryndza predstavuje tradičnú slovenskú pochúťku už celé dekády, no častokrát nevieme vysvetliť, čo to vlastne tá bryndza je. Poviete nám o nej?

Dobrý deň, samozrejme. Nuž, máte pravdu, málokto vie podrobne vysvetliť pojem bryndza aj keď ide o tradičný slovenský mliekarenský výrobok, ktorý poznali naši predkovia už pred stovkami rokov. Bryndzu vyrábame spracovaním výživného ovčieho syra podľa špeciálnej tradičnej receptúry. Ide o chutný a obzvlášť zdravý mliečny výrobok. Je známa svojou výraznou špecifickou arómou a slanosťou. V jedle si ju určite nejde pomýliť.

Keď už teda poznáme vysvetlenie, ešte by našich zákazníkov určite zaujímalo, aký je rozdiel medzi klasickou bryndzou a tou májovou.

Tradičná bryndza, ako ju poznali ešte naši predkovia, je vyrobená z nepasterizovaného, 100 % - tného ovčieho mlieka. Májová bryndza je už desaťročia označovaná za najkvalitnejšiu bryndzu v roku. Vďačíme za to najmä teplým dňom a ovciam, paseným na čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny. Ovčie mlieko má v máji teda najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre zdravie človeka mimoriadne dôležité.

Ako prebieha celý proces výroby? Je niečo špeciálne na čo by ste chceli upozorniť?

Jej výroba je v spoločnosti Brysyrt pod prísnym dohľadom, aby boli dodržané presné postupy. Vyrábame ju podľa našej vlastnej tradičnej receptúry. V prvom rade sa k nám dovezie kvalitný ovčí syr, ktorý zreje v našich skladoch. Po dosiahnutí určitého pH nastáva jeho spracovanie. Najprv ho v špeciálnom stroji vylisujeme, aby sme z neho dostali srvátku a následne sa pomelie na valcoch - vďaka tomu získava konzistenciu bryndze, ako ju poznáme. Bryndza totiž nemá byť hrudkovitá ani príliš hladká. Následne pridávame vodu a soľ. V celej výrobe zohráva najdôležitejšiu úlohu najmä zrenie, ovčí syr musí byt totiž dostatočne vyzretý, iba tak dosiahneme kvalitnú a chutnú bryndzu. Keď dosiahneme konzistenciu a chuť adekvátnu našej receptúre, nastáva balenie. Zabalená bryndza sa presúva do chladiarne a až keď dostatočne stuhne, dochádza k jej presunu na predajné pulty.

Má bryndza nejaké zdraviu prospešné účinky?

Bryndzu pre jej veľké množstvo živín zaraďujeme medzi takzvané probiotické funkčné potraviny. Zároveň predstavuje bohatý zdroj kvalitných bielkovín, minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslíka, vitamínov a množstva užitočných mikroorganizmov. Bryndza taktiež obsahuje aj veľa (podotýkam) dobrého tuku a cholesterolu. Ovčí tuk má v sebe hlavne mastné kyseliny, ktoré slúžia najmä ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány. Ďalšou výhodou bryndze je, že v priebehu jej zrenia dochádza ku vzniku tzv. konjugovaných izomérov esenciálnej kyseliny linoleovej (CLA), ktorá tvorí dôležitú zložku potravinových doplnkov podporujúcich napríklad aj chudnutie. Bryndza je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka a obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr. Mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižovanie krvného tlaku, znižujú cholesterol a majú imunostimulačné účinky. Ich pôsobením dochádza k prevencii alergií, posilňuje sa imunitný systém, ale dochádza aj k optimalizácii aktivity čriev.

Ako to, že ju možno dostať po celý rok?

Bryndza sa vyrába aj v zime. Avšak nakoľko ovce nemajú možnosť paše na zelených Iúkach, ovčiari si v lete vyrábajú na zimu zásoby syra. Zimná bryndza sa teda vyrába zo sudovaného hrudkového ovčieho syra. Letná bryndza, ale aj májová bryndza sa vyrába z čerstvého a najmä kvalitného ovčieho mlieka, vďaka čomu ju všeobecne považujeme za kvalitnejšiu, chutnejšiu a ešte viac zdravšiu.

Povedzte nám niečo o vašej spoločnosti. Aká je vaša funkcia v spoločnosti? Na čo dohliadate?

Sme rodinná firma špecializujúca sa na výrobu bryndze a 29.12.2021 sme oslávili už sté výročie od jej založenia. Moji synovia sú už piatou generáciou v našej rodinnej bryndziarni. Každý člen rodiny má toho na starosti viac, nakoľko si úplne všetko riešime sami. Čo sa mojej osoby týka, sommajiteľom spoločnosti a mojou úlohou je najmä dohľad nad celkovou výrobou, od kontroly dovezeného ovčieho syra, cez proces výroby, až po zabezpečenie rozvozu hotových výrobkov. Zároveň sa starám a obchody, teda o to, aby sa naše produkty dostali až k vám.

Používate na výrobu bryndze iba slovenský ovčí syr a mlieko?

Áno, v tom sme si podobní. Nakoľko viem, že aj MILK-AGRO vyrába svoje výrobky iba z kvalitného mlieka od slovenských kráv. Trvám na tom a som rád, keď môžeme podporiť našich vlastných hospodárov, preto na výrobu našich produktov používame striktne slovenský ovčí syr.

Teraz trošku odbočíme. Poznáte výrobky spoločnosti MILK-AGRO? Nakupujete v jej predajniach? Ak áno, čo máte najradšej zo SABI ponuky?

Samozrejme, poznám spoločnosť MILK-AGRO aj jej značku SABI. A to nielen po obchodnej stránke. Vo vašich potravinách veľmi rád nakupujem a priznám sa, často v mojom košíku nájdete maslo, ochutené jogurty, ale aj tvaroh.

Čo by ste odkázali jej zákazníkom?

Aby radi jedli, ale hlavne, aby si vyberali to správne jedlo. Lebo napríklad mliečne výrobky v sebe ukrývajú strašne veľa dobrého pre naše zdravie. A ešte k tomu aj výborne chutia.

Ďakujeme pánovi Manicovi za prínosný rozhovor. Teraz už máme určite lepšiu predstavu o tom, čo to vlastne bryndza je, ako sa vyrába, či aké prospešné účinky má na naše zdravie. Tak milí naši zákazníci, teraz ste ešte o čosi múdrejší. Pevne veríme, že aj tento článok vás zaujal, minimálne sa vám začali zbiehať slinky na výbornú májovú bryndzu. Ako si ju pripravíte? S haluškami, či ako nátierku na chlebík? Výber je už samozrejme na vás.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore