16. 07. 2018

Súťažíme už 15 rokov

Súťaž Recykluj a vyhraj poznajú školy z celého Slovenska. Jej organizátorom je už 15 rokov spoločnosť Milk-Agro. Školy súťažia vo viacerých kategóriách a majú možnosť okrem konkrétnych výhier vyhrať aj v niečom dôležitejšom. Učia svojich žiakov separovať odpad a pomáhať prírode. A to je ešte väčšia výhra. O tom, ako súťaž vznikla a ako sa vyvíjala až po jej súčasnú podobu, sme sa porozprávali s Mgr. Matejom Bálintom, vedúcim marketingu v spoločnosti Milk-Agro. Projektu sa osobne venuje už 10 rokov.


Aké boli začiatky tejto súťaže?

Kolegynka prišla s poznatkom z terénu o existencii separácie hliníka cez projekt pre školy. Vedenie firmy sa rozhodlo odmeňovať tie školy, ktorých žiaci si kupujú a jedia naše výrobky SABI, respektíve výrobky SABI nakupuje škola cez jedáleň. Potom stačilo tieto idey prepojiť a začali sme. V začiatkoch to bolo len niekoľko škôl a zbierali sa len viečka, potom sa pridali tetrapaky, neskôr sa pripojili kreatívne kategórie: výtvory z našich výrobkov a piesne. Kategória D je zatiaľ najnovšia, v nej vyhodnocujeme nielen školy, ale aj školské jedálne. Tento rok sme vyhodnotili 30 najlepších školských jedální, ktoré odobrali najviac tovaru v prepočte na žiaka. V „zberových“ kategóriách sme za uplynulé roky vyzbierali 15 ton odpadu ročne. Darí sa nám takto napĺňať aj podnázov súťaže: Pomôž svojej škole a chráň prírodu. 


A ako sa vyvíjali kreatívne kategórie?

Kreativita súťažiacich je úžasná. Najprv to boli jednoduché výtvory bežnej veľkosti, neskôr sme museli v pravidlách súťaže definovať maximálne rozmery kvôli prenosu a manipulácii s nimi. Lebo výtvory po vyhodnotení v centrále spoločnosti Milk-Agro putujú do rôznych obchodných centier, tento rok je výstava výherných výtvorov v OC EPERIA Prešov. Prostredníctvom výstav sa o súťaži má možnosť dozvedieť aj širšia verejnosť. Kreatívne výtvory z výrobkov SABI si čitatelia môžu pozrieť aj na našej webovej stránke https://www.milkagro.sk/sk/sutaze, alebo priamo na https://sutaz.milkagro.sk, kde je aj archív výtvorov a piesní.


Čo súťaž ešte viac zviditeľnilo?

Najviac asi to, že oceňovanie výherných škôl a najlepších zberačov sa od roku 2010 okrem odovzdávania cien na centrále spoločnosti, dva ročníky tiež v priestoroch PKO Prešov, rozšírilo aj na koncerte Integrácia. Celý galavečer moderovaný celebritami je zakaždým pre výherné školy a ich žiakov mimoriadnym kultúrnym zážitkom. Žiaci majú možnosť vidieť naživo známe tváre televíznych obrazoviek. Taktiež majú možnosť stretnúť sa s úspešnými športovcami, dokonca za nimi vycestovať a vidieť ich hrať na štadiónoch. Napríklad výhercovia predošlého ročníka sa stretli s Jurajom Kuckom, slovenským reprezentantom, v súčasnosti hráčom AC Miláno a s Marekom Hamšíkom, jedným z najlepších hráčov Slovenska, v súčasnosti pôsobiacim v klube SSC Neapol. Výhercovia tohto ročníka sa stretli so Stanislavom Lobotkom, slovenským futbalovým záložníkom a reprezentantom a od roku 2017 hráčom klubu Celta Vigo a s Róbertom Mazaňom, taktiež slovenským futbalovým reprezentantom, obrancom a od roku 2018 hráčom klubu Celta Vigo. Španielska Celta je neďaleko od portugalského Porta, za ktoré hrá ďalší slovenský reprezentant Marek Čech, aj s ním sa výhercovia stretli. A nezabudnuteľným zážitkom pre výhercov bola aj účasť na audiencii s pápežom Františkom v Ríme. Tento rok sa 1200 detí z našej súťaže zúčastní slávnostného koncertu Integrácia, ktorý bude 10. októbra 2018 v Bratislave na štadióne Ondreja Nepelu.


Z koľkých škôl a akým kľúčom vyberáte deti na koncert?

Do súťaže je aktívne zapojených viac ako 300 škôl z celého Slovenska. Na koncert sa dostávajú školy, ktoré sa umiestnili na prvom mieste v jednotlivých kategóriách, spolu každý rok 12 výherných škôl v počte 100 žiakov a samozrejme každý rok osobne aj štyria najlepší zberači viečok a tetrapaku.


Určite to bude pre deti nezabudnuteľný zážitok, ale aj konkrétne ceny sú veľkou motiváciou…

Určite. Veď každý rok odmeníme spolu 130 výhercov v podobe škôl, školských jedálni a jednotlivcov. Výhry predstavujú výherné poukážky pre školu, riaditeľa, koordinátora, najlepších zberačov a ich rodičov, potom vecné ceny pre školy a jednotlivcov, špeciál­na odmena pre najlepších zberačov sa odovzdáva na koncerte Integrácia, kde za odmenu vystúpi každý rok aj škola s výhernou piesňou zo súťaže Recykluj a vyhraj s MILK-AGROM.


Všetkým výhercom blahoželáme a projektu prajeme veľa súťažiacich, keďže v ňom vyhrávajú všetci.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore