20. 10. 2020

Sila čaju akú nepoznáte

Čistá voda je najčastejšie konzumovaným nápojom na svete. No viete, ktorý nápoj je hneď na druhom mieste? Pijeme ho dennodenne, raňajky, obed či večera, na čase nezáleží. Na svete existuje až 1500 druhov a v predajniach MILK-AGRO ponúkame 104 z nich. Viete o aký nápoj ide?

Určite ste si už všimli, že v našich článkoch sa venujeme najmä písaniu o zdravom jedle a jeho vplyve na ľudský organizmus. Keďže nadišiel jesenný čas chrípok, prechladnutí, ale aj druhej vlny vírusu Covid-19, rozhodli sme sa venovať druhému najčastejšie konzumovanému nápoju na svete. Áno, ide o čaj. Pitie čaju prospieva celkovému zdraviu a pocitu pohody. Je však dokázané, že niektoré jedinečné zložky čaju pôsobia v organizme na konkrétne miesta. Chránia nás pred stresom a chorobami, a rovnako ako kyslomliečne výrobky SABI nám zlepšujú trávenie a posilňujú kosti a imunitný systém. Čaj dnes pijeme nielen pre jeho výbornú chuť a vôňu, ale aj pre jeho priaznivé účinky na zdravie. Málokto vie, že čaj obsahuje podobne ako káva kofeín, avšak v menšom množstve.

Výhodou čaju je, že vďaka polyfonelom (tanínom) v ňom dochádza k pomalému uvoľňovaniu kofeínu, čím sa stimuluje nervový systém a človek zostáva čulý oveľa dlhšie. Pitie dennej dávky kofeínu (kávy), sa snažím neprekročiť, preto vždy keď potrebujem „prebudiť” siahnem jednoznačne po mätovom, alebo zelenom čaji. To ma preberie a ešte aj priaznivo ovplyvní moje zdravie,” uviedol milovník čajov, Mgr. Matej Bálint, zástupca riaditeľa spoločnosti MILK-AGRO.

V súčasnej dobe si môžeme dopriať stovky druhov rozmanitých čajov, líšiacich sa v niekoľkých znakoch. Ide najmä o región, v ktorom vyrástli, rok, v ktorom bol čaj zozbieraný, spôsob, akým bol spracovaný a stupeň oxidácie. Čaj, najmä oolong, sa už dlho uplatňuje ako digestívum po jedle. Mimoriadne vhodný na trávenie je Pu´erh, lebo má probiotické účinky a je často spájaný so spaľovaním tukov. Zelený čaj zasa podporuje metabolizmus a spaľovanie kalórií. Je vyhľadávaný ako prírodný liek na znižovanie cholesterolu, úpravu krvného tlaku, zlepšenie kondície chrupu a pleti či dlhovekosť. Harmančekový čaj je liekom na žalúdok a na dobrý spánok. Ak potrebujete prečistiť krv, ideálnou voľbou je žihľavový čaj. Zázvorový čaj stimuluje imunitný systém, preto je skvelou ochranou v zime proti nachladnutiu a chrípke. Na duši vás zahreje levanduľový čaj, ktorý tiež vylieči kašeľ. Stres a migrénu zaženie medovkový čaj a pre milovníkov cvičenia odporúčame rozmarínový čaj. Uvoľňuje totiž svalový systém, podporí krvný obeh a zvyšuje celkovú vitalitu, čo je pred ale aj po tréningu viac ako prospešné. Čierny čaj je charakteristický svojou chuťou a farbou, ktorú získava v procese plnohodnotnej prírodnej oxidácie. Štúdie dokázali pozitívny vplyv nápoja na ochranu pľúc fajčiarov, rovnako pôsobí ako prevencia pred mŕtvicou, má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém či úpravu cholesterolu.

Pitie čaju má na svete veľký význam. A hoci bol podľa štúdií vynájdený už 2000 rokov pred našim letopočtom, stále nás jeho konzumácia neomrzela, ba naopak. Množstvo z nás si nevie predstaviť deň bez chutného čaju podľa vlastného výberu. Záleží len na nás, ktorý z toľkého množstva druhov a príchutí si vyberieme. Netreba však zabúdať, že okrem pôžitku z chute nám jednoznačne pomôže aj pri budovaní silnej imunity a pevného zdravia tak, ako aj zdravé a chutné výrobky SABI.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore