02. 07. 2018

Poznáte najdrahšiu koreninu na svete?

Už od stredoveku je šafran považovaný za kráľa korenín. Proces zberu a jeho výrazná chuť, vôňa a farba ho robia najdrahšou koreninou na svete. Na základe údajov od viacerých výrobcov s dlhoročnými skúsenosťami v odvetví, sa náklady na výrobu 1 kg šafranu pohybujú v rozpätí od 1 700 do 1 800 €/kg. Na 1 kg je potrebné vyzbierať 374 000 kvetov, resp. plochu s rozlohou rovnajúcou sa veľkosti futbalového ihriska a samotný zber si vyžaduje enormné fyzické úsilie.

Fialové kvety kvitnú iba počas 6 týždňov od konca septembra do začiatku decembra a ich zber je možný len v určitom čase. 90 % svetovej produkcie šafranu sa pestuje v suchých oblastiach Iránu. Najčastejšie sa používa pri varení tradičného španielskeho pokrmu zvaného paella. Vo veľkých množstvách môže byť šafran silnou omamnou látkou. Výskum naznačuje, že môže pomôcť znížiť príznaky Alzheimerovej choroby, či depresie.

Arash Ghalehgolabbehbahani, vedúci postdoktorandského výskumu na Vermontskej univerzite, hovorí, že šafran je potrebné zbierať ručne kvôli jemnej práci pri oddeľovaní tzv. stigmy od šafranového kvetu, a tým minimalizovať poškodenie ostatných častí rastliny. Každý kvet má tri červené stigmy - to je šafran. Vyššia vlhkosť vzduchu, môže mať vplyv na kvalitu šafranu. Slnečné svetlo môže zase poškodiť jeho chemickú štruktúru, a preto sa radšej zbiera skoro ráno.

V niektorých častiach sveta je zber šafranu ako otroctvo. Zberači v Iráne prichádzajú do práce o 5. alebo 6. hodine ráno a odchádzajú až popoludní, o 16. hodine. Väčšinou ide o ženy, ktoré dostávajú len niečo vyše 2 € na deň. Okrem Iránu sa šafran pestuje aj v Maroku, Španielsku, Taliansku, Holandsku, Afganistane, Indii a dokonca aj v Spojených štátoch.

Čo je tak skvelé na šafrane? Výhody a liečivé vlastnosti tohto vysoko ceneného korenia, robia z neho cennú kulinársku zložku.

Šafran obsahuje tmavožltý, vo vode rozpustný karotén nazývaný krocín, ktorý je zodpovedný za veľkú časť šafranovej zlatej farby. Zistilo sa, že krocín spôsobuje bunkovú smrť v rade rôznych typov ľudských rakovinových buniek, leukémie, karcinómu vaječníkov, adenokarcinómu hrubého čreva a sarkómu mäkkého tkaniva. Výskumníci v Mexiku, ktorí študujú šafranový extrakt, objavili, že šafran a jeho aktívne zložky vykazujú schopnosť eliminácie negatívnych buniek bez negatívneho dopadu na normálne bunky, ktorých tvorbu vlastne stimuluje.
 
Nedávne štúdie tiež preukázali, že extrakt zo šafranu, konkrétne jeho krocín, je užitočný pri liečbe duševného poškodenia súvisiaceho s vekom. V Japonsku sa šafran používa pri liečení Parkinsonovej choroby, straty pamäti a zápalu.

Šafran miešaný v mlieku je účinný pri vyvolaní rastu vlasov pri alopécii a nanesený na čelo rýchlo zmierňuje pocit chladu.

Teraz už viete prečo sa hovorí, že keď je niečo vzácne a je toho málo, tak je toho, ako šafranu.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore