Laura a Petronela pôsobili rok ako misijné dobrovoľníčky organizácie SAVIO v meste Mafinga v africkej Tanzánii. Vďaka pôsobeniu v regióne Iringa spoznali miestne zvyky, kultúru i kuchyňu. O svoje zážitky a postrehy sa podelili aj s nami:
Aké jedlo je pre región Iringa typické? Čo ste v meste Mafinga najčastejšie jedávali?
Najtypickejším jedlom je fazuľa s ryžou alebo s ugali - ugali je hustá kukuričná kaša z kukuričnej múky, vody a soli. Jedia veľa ovocia (mango, banány, avokádo) a zeleniny (najmä strukoviny ako fazuľa a hrach, ďalej mrkva, zemiaky či sukuma wiki - zelené listy podobné špenátu), naopak málo mäsa a mliečnych produktov.
Sú mlieko a mliečne výrobky bežne dostupné, keď ich v konečnom dôsledku málo konzumujú?
Takmer v každej domácnosti chovajú kravu, vďaka čomu majú vlastné domáce mlieko. No keďže málokto z nich vlastní chladničku a celý rok je tam pomerne teplo, nezvyknú mlieko skladovať a už vôbec nie ho ďalej spracovávať. Sú zvyknutí piť čerstvé mlieko, prípadne z neho pripravujú čaj - chai maziwa, ktorý pijú po celý deň - teplý v horúcom počasí. V obchode sme videli aj mlieko balené v sáčkoch a jogurty, ktoré však boli riedke a chutili veľmi umelo, priam chemicky. Syry sme videli iba vo väčších mestách, kde boli obchody s tovarom z dovozu. Samozrejme boli drahé a domáci ani nevedeli používať, kupovali ich prevažne prisťahovalci a cudzinci. My sme nemali odvahu ich ochutnať, keďže ich trvanlivosť a dátum spotreby boli otázne.
Aj keď mlieko ďalej nespracúvajú, varia z neho nejaké jedlá?
Mlieko nepoužívajú na varenie (možno na pár výnimiek), varia skôr z kokosového mlieka a smotany z kokosov, ktoré dopestujú. Z mlieka robia len spomínaný chai maziva, teda mliečny čaj. Pripravujú ho tak, že mlieko varia so sypaným čajom.
Čo vám v Afrike najviac chýbalo? Ktoré jedlá alebo chute?
Laura: Čokoláda. V podstate všetko, čo miestni vypestovali, išlo na vývoz. Okrem kakaa napríklad aj káva a čaj.
Petronela: Syry. Spočiatku sme mali snahu dostať k nám poštou syridlo z domu, no vzdali sme to, keďže sme nemali vhodné podmienky.
Viem o tom, že ste aj do Afriky priniesli "chuť" Slovenska - ako sa vám to podarilo?
Podarilo sa nám vyrobiť domáci tvaroh, z ktorého sme pripravili halušky s tvarohom, strúhaný tvarohový koláč či tvarohové pirohy.
Ako ste sa spoznali so SABI produktami?
Laura: Keďže som vyrastala v Prešove, SABI produkty poznám od malička. Keď išiel ocko ráno na nákup, priniesol mi najlepšie raňajky: čokoládový SABI jogurt s rožtekom.
Petronela: SABI produkty poznám tiež od malička, pretože pochádzam z okresu Sabinov, takže na SABI jogurtoch som vyrastala.