25. 06. 2018

Ovocná zelenina? Spoznajte rebarboru

Rebarbora je oficiálne zelenina, ale z právneho hľadiska je považovaná za ovocie. V roku 1947 ju vyhlásil súd v New Yorku za ovocie. Bol to spôsob, ako ochrániť podniky, ktoré dovážali rebarboru, pred vysokými daňami. Predáva sa na farmárskych trhoch a v obchodoch s potravinami so stonkou, podobne ako zeler. Zberá sa na jar, od apríla do júna. Stonky sú známe svojou jasne ružovou farbou, ale môžu byť aj svetlozelené. Farba nie je dôkazom zrelosti alebo sladkosti, ako je tomu u iných druhov ovocia. Stonky sú v skutočnosti jedinou jedlou časťou rastliny; listy rebarbory sú jedovaté!

Ako chutí rebarbora? Chuť je trochu podobná chuti zelených jabĺk. Ľudia zvyčajne pridávajú cukor, aby bola sladšia. Rebarbora sa najčastejšie kombinuje s jahodami - druhým jarným miláčikom. Populárny je napr. jahodovo-rebarborový koláč, ale existuje veľa ďalších možností, ako sú šišky, koláče, džemy, džúsy, kompóty alebo jogurt. Práve jogurt rebarbora-jahoda je novinkou v predajniach MILK-AGRO.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia konzumujú rebarboru, je ohromujúca výživová hodnota. Rebarbora je totiž plná minerálov, vitamínov, organických zlúčenín a ďalších živín. Niektoré z týchto vzácnych zložiek sú vláknina, bielkovina, vitamín C, vitamín K, vitamíny komplexu B, vápnik, draslík, mangán a horčík. Čo sa týka organických zlúčenín, rebarbora je bohatým zdrojom polyfenolových flavonoidov, ako je beta-karotén, luteín a zeaxantín.

Nízky obsah kalórií ju pridáva na zoznam odporúčaní pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, ale chcú zostať aj naďalej zdraví. 100 gramov rebarbory obsahuje len 21 kalórií. Môže tiež dramaticky zvýšiť rýchlosť spaľovania tuku, a tým taktiež pomôcť schudnúť.

Spomínaný vitamín K, zohráva veľmi dôležitú úlohu v mozgu a jeho nervovom zdraví. Môže zabrániť oxidácii mozgových buniek a stimulovať kognitívnu aktivitu, čím pomôže oddialiť alebo dokonca zabrániť nástupu Alzheimerovej choroby. Vitamín K podporuje aj osteotropnú aktivitu, čo znamená, že stimuluje rast a obnovu kostí. V kombinácii s bohatým množstvom vápnika a ďalších minerálov, ktoré sa nachádzajú v rebarbore, je zelenina ako celok významným hráčom pri ochrane kostí.

Rebarbora obsahuje vitamín C a luteín, čo sú zlúčeniny, ktoré zlepšujú videnie. Vitamín A je zase antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom, a preto odďaľuje príznaky starnutia vrátane jemných vrások. Tiež pôsobí ako protiplesňová a antibakteriálna látka a zabraňuje kožným infekciám a akné.

Aj napriek mnohým prospešným účinkom rebarbory, platí upozornenie pre ľudí trpiacich na problémy s obličkami alebo trávením. Deti a domáce zvieratá treba zase chrániť pred spomínanými listami rebarbory, ktoré obsahujú toxické látky.

Teraz už viete, že rebarbora je ovocná zelenina, lahodná a prospešná pre celú rodinu.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore