Ovenálie sú celoslovenské ovčiarske slávnosti, ktoré približujú ľuďom nielen chov oviec a kôz, ale hlavne význam domáceho chovu.
Bližšie o tom sme sa porozprávali s pani Ing. Máriou Mularčikovou.
Čo znamenajú Ovenálie?
Ovenálie sú celoslovenské ovčiarske slávnosti, ktorými sa snažíme oživiť kultúru súvisiacu s chovom oviec a kôz na Slovensku a zviditeľniť začiatok ovčiarskeho roka. Ovenáliami symbolicky začíname (jar je obdobie vyháňania oviec na pašu) a sv. Demeterom končíme ovčiarsku sezó- nu. Na Demetera sa potom zháňajú ovce z pasienkov naspäť do maštalí.
Nie je to dosť neskoro vyháňať ovce na pasienky?
Samozrejme, že sa vyháňajú skôr už v období Veľkej noci, ale slávnosti sa tradične konajú druhú júnovú nedeľu.
Ako dlho sa konajú tieto slávnosti a čo je hlavnou myšlienkou slávností?
Tento ročník je už deviaty. Ľudia si za tie roky už zvykli chodiť na naše podujatie do Východnej. Je potrebné vážiť si, pripomínať a ceniť tvrdú, náročnú, ale zároveň krásnu a potrebnú prácu všetkých, ktorí pracujú v tomto tvrdom odvetví – prá- ve skrz tieto slávnosti zaujímavou formou chceme ich prácu priblížiť širokej verejnosti. V súčasnosti, keď takmer pravidelne počúvame o rôznych potravinových kauzách, je určite nevyhnutné zviditeľňovať poctivú prácu našich ľudí, dať ľudom možnosť ich spoznať, ochutnať ich produkciu – úžasné zaručene 100%-né slovenské ovčie a kozie mliečne i mäsové produkty vyrobené len a len zo slovenských surovín. Návštevníci budú mať mož- nosť vidieť nielen krásne kolekcie našich zvierat, ale aj to, čo sa s nimi robí (strihanie, zaháňanie, ošetrovanie) a ako sa spracovávajú získané prvotné suroviny na výrobky, ktoré poznajú z obchodov (syry, nite, bryndza a pod.). Chceme dať ľuďom možnosť ochutnať ovčie a kozie výrobky, aby spoznali ich výnimočnú pravú chuť a vedeli ich rozpoznať od výrobkov, ktoré nie sú veľmi „kóšer“.
Čo by ste chceli dosiahnuť?
Hlavne to, aby slovenské poľnohospodárstvo nebolo niekde „na chvoste“, ale aby opäť získalo svoju vážnosť. Akoby sme niekedy zabudli, čo hlavne potrebujeme ku kvalitnému zdravému životu. Máme síce preplnené regály v obchodoch potravinami od výmyslu sveta (a z celého sveta), no máme aj preplnené ambulancie a domáce lekárničky plné liekov. Náš organizmus kumuluje to, čo mu dávame a po čase „nás odmení“. Preto našou snahou je ukázať ľuďom cestu, po ktorej kráčali naši predkovia, ktorí síce nemali internety a múdre knihy, ale používali „gazdovský rozum“. Našou snahou je, aby to, čo sa u nás vyprodukuje, sa aj u nás skonzumovalo, aby sa konečne stopol ten nezmyselný „kolobeh” potravín. Veď kedysi bolo normálne, že to, čo sa vypestovalo či vychovalo na Slovensku, tak sa aj na Slovensku zjedlo. Teraz, žiaľ, všeličo vozíme z opačného konca sveta. Súčasné moderné štúdie dokazujú, že pre ľudský organizmus je najlepšie jesť to, čo sa urodí a vychová v okruhu 50 až max. 200 kilometrov.
Je aj nejaký odhad, koľko je dokopy kusov oviec a kôz na Slovensku?
Dnes sa podľa Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat chová približne 375 000 oviec a 17 000 kôz. Pre porovnanie, v druhej polovici 19. storočia sa na Slovensku chovali 3 milióny oviec a ešte v období pred prvou svetovou vojnou ich počet dosahoval milión kusov.
Prečo Slováci nechcú domáce produkty?
Pretože ľudia zabudli na chuť. Povedia si, jahňacina? A radšej si dajú kuracinu, hoci aj brazílsku. Lenže, keď nevieme jahňacinu pripraviť, tak ani nečudo, že ju nechceme. Na našich akciách preto je možné ochutnávať rôzne výrobky či jedlá, získať zaujímavé recepty, rady či tipy na spracovanie mäsa či mlieka a tak si obľúbiť tieto tradičné suroviny. Snažíme sa ukázať aspoň niektoré výrobné procesy, aby napr. v obchode pri vkladaní syra do košíka ľudia vedeli si správne vybrať a aby mali predstavu, koľko poctivého úsilia a práce za tým kúskom syra je. A možno sa to aj naučia a vyskúšajú si to doma a budú mať radosť z vlastného výrobku.
Má každý ročník vlastný slogan?
Stále sa snažíme mať nejaké heslo. Keď sme zviditeľňovali bryndzu a bojovali za ňu, tak sme mali heslo: Bryndza – naše zlato. Teraz už niekoľko rokov máme heslo: Nájdi si svoj ho baču. Ide o to, aby sa budovala dôvera zákazníka voči konkrétnemu výrobcovi, ktorého zákazník pozná, môže ho navštíviť, vidí jeho pracovné postupy, technológie a má možnosť priamo na mieste aj ochutnať konkrétne výrobky. Takto má zaručené, že konzumuje určite náš čisto slovenský vysoko kvalitný produkt so všetkými kvalitatívnymi vlastnosťami, aké má mať. Pri kúpe výrobku v supermarkete takúto možnosť nemá. Tam sa rozhoduje zvyčaj ne podľa obalu a ceny, nie podľa kvality výrobku.
Ovenálie – to sú iba slávnosti, alebo si tam výrobky môžeme aj kúpiť?
Na týchto slávnostiach je pre návštevníkov pripravený bohatý program – od kultúry a zábavy, cez rôzne ukážky, súťaže a samozrejme sú aj predajné stánky, ktoré sú výlučne s ovčiarskou a koziarskou tématikou. Na Ovenálie chodia tisíce ľudí z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia, tak chcú sa tam aj najesť a niečo si kúpiť. Dávame preto priestor aj remeselníkom a rôznym prvovýrobcom potravín.
Na čo sa pri tohtoročných Ovenáliach môžeme tešiť?
Ovenálie robíme pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja, ktorí budú zároveň našimi hosťami. Z roka na rok je program bohatší a je to o to zaujímavejšie – všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra, výroby bryndze, ukážky pasenia oviec so psom, ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr, najkraj- šiu syrovú tortu a Majstra syrára, ktorá prebehne pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Uskutoční sa aj divácky veľmi atraktívny deviaty ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z roku 2012, keď súťažiaca vytiahla z kilogramu syra niť s dĺžkou 158 m. Návštevníci sa budú môcť taktiež zapojiť do zápolenia súťažou v pití žinčice a jedení syrových nití. Program obohatí aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia takýchto produktov. To všetko dopĺňajú vystúpenia folklórnych súborov z Liptova. Na podujatí bude tentoraz aj výstava králikov, hydiny a holubov. Súčasťou je aj ovčiarska tombola, hlavnou výhrou je jahňacina na celý rok. Vstup na naše podujatie je zdarma, sú pripravené aj bezplatné parkovacie miesta. Touto cestou chcem zároveň poďakovať všetkým našim sponzorom a priaznivcom, ktorí nás podporujú a pomáhajú nám pri organizácii tohto náročného podujatia.