30. 05. 2017

O letnej bryndzi s Tatianou Andraškovou


V krásnom prostredí Volovských vrchov sme sa o bryndzi porozprávali s MVDr. Tatianou Andraškovou, výrobnou riaditeľkou Kluknavskej mliekarne. 








Povedzte nám o letnej bryndzi vyrobenej u Vás. Naša bryndza sa vyrába tradičným spôsobom, spracovaním ovčieho hrudkového syra (100% podiel ovčiny). Ovčie mlieko zvážame zo salašov z regiónov Spiš a Šariš na základe zmlúv, ktoré máme s jednotlivými salašmi. Zvozy sú pravidelné, máme na to spracovaný harmonogram začínajúci od jari až do jesene. Mlieko sa následne spracuva u nás v mliekarni a ovčia hrudka dovezená zo salašov, sa spracováva na samostatnej prevádzke.

V čom je jej výnimočnosť?
Ovčí hrudkový syr, ktorý je základom pre dobrú bryndzu, sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka a minimálne 10 dní prechádza procesom kysnutia. Kyslé prostredie zabíja akékoľvek vírusy, a to potvrdzujú aj mikrobiologické rozbory. Nenájdete tam žiadne zlé baktérie, žiadne vírusy ani choroboplodné zdroje. Práve naopak, v bryndzi, o ktorej hovoríme, je v jednom grame až 1 miliarda živých probiotických baktérií, čo je najmenej stokrát viac ako v živých jogurtoch, ktoré sú veľmi dôležité pre ľudský organizmus. To je tá podstata „živej bryndze“, o ktorej ľudia ani nevedia. Toto treba v každom prípade zdôrazniť – že živá bryndza je tá tradičná, tá pravá, tá, ktorá má tie doslova liečivé účinky. V rámci EÚ v žiadnej potravine neexistuje takéto zloženie, žeby obsahovala toľko druhov baktérií potrebných pre ľudský organizmus. Toto je jediný výrobok. Takže v tom je to, že tá bryndza je živá. 


Áno, je to naozaj výnimočná slovenská potravina…
Len ľudia to nevedia, pre bežného človeka je bryndza bryndza, či slovenská či poľská, všimnite si, že každý má napísané bryndza. U nás vyrábame bryndzu zo živého syra. Priaznivé účinky takejto bryndze sa prejavili u pacientov s rôznymi ochoreniami.
A pacienti nám potom posielajú listy,  ktoré sú plné vďačnosti a emócií, napríklad dostali sme list, v ktorom bolo napísané: „Žijem vďaka Vašej bryndzi. Lekári už hovorili, že nedožijem do roka, ale už žijem desať, ale každé ráno zjem kocku Vašej bryndze.“ Takže, takéto sú poznatky. Lekári pozorovali na pacientoch v nemocniciach priaznivý vplyv na organizmus, nielen na zažívanie, ale aj na krvný tlak, cukrovku, rednutie kostí, cievne ochorenia atď. Bryndza obsahuje baktérie, ktoré potrebujeme pre mikroflóru tráviaceho systému – čreva a od toho, aká je tá naša mikroflóra, závisí aj stav obranyschopnosti organizmu a tým aj zdravia.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď
Šetrite naše stromy, prihláste sa do newslettera a pomôžte prírode.

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Hore