26. 11. 2018

Mandle ako superpotravina

Oriešky, ktoré pozná asi každý. Mandle nepatria medzi nedostupné potraviny a môžete si ich dovoliť aj vy. Možno budete prekvapený, ale práve mandle sa umiestili v BBC rebríčku najzdravších potravín na prvom mieste.

Mnohí ľudia jedia mandle pečené, ale oveľa viac výhod majú, keď sa konzumujú surové. Orechy majú vo všeobecnosti tuky, ale ide buď o polonenasýtené alebo mononenasýtené tuky a mnohé orechy majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia srdce a tepny. Sú tiež dobrými zdrojmi minerálov, ako je železo, draslík a horčík.

Okrem iných prospešných vecí, ktoré majú ostatné orechy, mandle navyše obsahujú meď a mangán. Tieto látky sú potrebné v stopových množstvách. Meď je nevyhnutná na vytvorenie červených krviniek a je katalyzátorom ukladania a uvoľňovania železa. Tiež pomáha telu tvoriť kolagén, ktorý udržiava pleť, kosti, chrupavky a šľachy pružné. Mangán je potrebný pre normálnu kostnú štruktúru a pre metabolizáciu glukózy. Pomáha telu rozložiť sacharidy a tuky do paliva a môže byť aj antioxidantom.

Mandle sú tiež bohaté na riboflavín alebo vitamín B2, čo je potrebné na rast a opravu tkanív. Surové mandle tiež znižujú riziko vzniku žlčových kameňov a môžu pomôcť ľuďom udržať zdravú váhu. Mandle majú vysoký obsah vitamínu E, ktorý pomáha podporovať zdravie srdca, chráni pred kataraktom a rakovinou krčka maternice a posilňuje imunitný systém. Niektorí lekári veria, že vitamín E môže pomôcť s Parkinsonovou chorobou. Sú bez cholesterolu a majú nízku hodnotu glykemického indexu, čo znamená, že po tom, čo sú zjedené, nezaplavujú krvný obeh glukózou. To znamená, že sú prospešné pre ľudí s cukrovkou a zároveň môžu chrániť pred cukrovkou.

Treba však spomenúť, že mandle nie sú vhodné úplne pre každého. Ľudia trpiaci intoleranciou by sa im mali radšej vyhnúť. Môžu totiž spôsobiť alergickú reakciu, resp. anafylaktický šok.

Po zakúpení by sa mandle mali namočiť a vložiť do chladničky. Správne skladovanie im zabezpečí dlhšiu trvanlivosť. Mandle je možné zakomponovať do rôznych receptov ako šaláty, dezerty, alebo ich skombinovať s fazuľou. Bez problémov si na nich môžete pochutnať aj bez iných ingrediencií, len tak pri sledovaní televízie.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore