Na špeciálnu limitovanú edíciu syra Volovec Premium sme sa opýtali Ing. Ladislava Juhasza, vedúceho syrárne vo firme Milk-Agro.
V čom sa odlišuje syr Volovec Premium od celoročne dostupného syra Volovec?
Volovec je vynikajúci syr, ktorý získava ocenenia všade, kde ho prihlásime. Na Kozom vršku sme dvakrát získali prvé miesto. Tam syr hodnotili prichádzajúci návštevníci. Potom v Nitre organizovali jeden rok sútaž Syrový valibuk, tam kvalitu a chuť syra hodnotila odborná porota, tiež sme získali prvé miesto. Dvakrát sme prihlásili syr na hodnotenie aj do Prahy. Český mliekárenský zväz organizuje pravidelné hodnotenie českých syrov, popritom hodnotia aj zahraničné syry a predseda mliekarského zväzu mi naznačil, že Volovec bol najlepší zo všetkých hodnotených syrov a tam ich bolo vyše 60. Tam syr hodnotí odborná porota a celkové umiestnenie sa urcuje podla toho, kolkí členovia poroty hlasujú za ten-ktorý syr ako za najlepší.
A pri hodnotení nášho syra Volovec dopadlo hlasovanie jednohlasne. Všetci členovia poroty hlasovali, že syr Volovec je najlepší. Porotcov bolo tridsatdva. To sa stalo na Celoštátnej prehliadke syrov v Prahe tohto roku.
Takéto hodnotenie iste poteší majstra, ktorý na výrobu tohto vzácneho syra dozerá.
Áno, poteší, neteší ma však, že na Slovensku tento kvalitný syr ľudia zatial málo poznajú. Ale vrátim sa ešte k prvej otázke. Volovec zreje tri mesiace. Po 3 mesiacoch zrenia syra, vyberáme také šarže, u ktorých je predpoklad, že počas dlhšieho zrenia (minimálne dalšie 3 mesiace) jeho kvalita sa ešte vylepšuje.
Výsledkom je syr vynikajúcej kvality s vyšším obsahom sušiny, s nezamenitelnou arómou a výbornými chutovými vlastnostami.
Pozrite si prezentáciu syra Volovec Premium