07. 10. 2019

Kvasená kapusta

Príprava chutnej vianočnej kapustnice začína už teraz. Aspoň pre tých, ktorí pripravujú jej najdôležitejšiu zložku – kvasenú kapustu. A o nej sme sa porozprávali s pánom Bc. Štefanom Imrichom, riaditeľom kapustárne a obchodným riaditeľom firmy HORTI.


Začalo obdobie zberu a nakladania kapusty. Ste pripravení?

Máme pred sebou vrchol zberovej sezóny, ale pre nás je obdobie zberu a nakladania kapusty oveľa dlhšie. Existuje veľa odrôd kapusty. Skoršie odrody sú tzv. mäkšie, to znamená, že na rovnaký objem majú menšiu váhu, tie sme už pozbierali. Skoršie odrody aj skôr vykvasia, z dôvodu vyšších teplôt. Tvrdšie odrody zbierame priebežne. Kto nepestuje kapustu naozaj vo veľkých objemoch, nemusí si uvedomiť, že je nemožné spracovať obrovské množstvo kapusty naraz. My na to myslíme už pri jej výsadbe, už tá musí byť postupná. Keby sme vysadili viac hektárov kapusty v jednom termíne, nastala by situácia, kde kým by sme pozbierali úrodu na začiatku poľa, na konci poľa by už bola znehodnotená.


To vyžaduje veľmi dobrú logistiku a skúsenosti...

Firmu založil pán Ing. Tibor Horváth v roku 2007. Postupne rástla a zbierala skúsenosti. Teraz sme druhá najväčšia kapustáreň na Slovensku. V čase sezóny spracujeme až 150 ton kapusty bielej týždenne.


Ako dokážete konkurovať napríklad ešte väčším dovozcom zo zahraničia?

My nie sme dovozca, či distribútor kvasenej kapusty, ale výrobca! Presadili sme sa kvalitou. Veľkú časť kapusty bielej máme dokonca aj vo vlastnej réžii. Na ploche cca 14 hektárov pestujeme našu kapustu bielu a taktiež pre nás pestujú aj viacerí slovenskí pestovatelia. To znamená, že máme pod kontrolou nielen celý výrobný proces, ale aj pestovateľský proces. Preto sa za kvalitu môžeme zaručiť.


Prišli ste na trh aj s prémiovými výrobkami, v čom sú výnimočné?

Vyrábame a predávame aj kvasenú kapustu PREMIUM, ktorá je bez konzervačných látok. To znamená, že si zachováva všetky zdravotné benefity, ako kapusta našich starých mám. Zdraviu prospešné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré majú blahodarný vplyv najmä na črevnú mikroflóru, sa v tejto kapuste zachovávajú v plnej miere. 1 000 gramové balenie tejto kapusty totiž neobsahuje nič iné, iba vykvasenú kapustu a vykvasenú kapustovú šťavu, tzv. jušku. Čiže neobsahuje nijaké konzervačné látky ani stabilizátory, ani slaný nálev, je to prírodný produkt.


Bežne predávaná kapusta je aj trochu konzervovaná...

Aj naša najpredávanejšia kapusta obsahuje konzervanty. Je to o záujme zákazníka. Vieme ju predávať lacnejšie a ľudia sa veľakrát rozhodujú na základe ceny. A keď ju neskonzumujú hneď, vydrží dlhšie a nepokazí sa. Čiže tiež má svoje výhody a ľudia si môžu vybrať.


Zákazníci by si možno vybrali, ale najprv si musí vybrať predajca...

Áno, a preto sa teším, že sme zintenzívnili spoluprácu so spoločnosťou Milk-Agro, v ich sieti predajní predávame viacero našich výrobkov. Aj kapustu bez konzervantov, aj šťavu z kvasenej kapusty. My sme ocenili seriózny prístup tejto spoločnosti, Milk-Agro zase predáva naše produkty v súlade so svojím sloganom: Dobré slovenské. Stali sme sa spoľahlivým dodávateľom, ktorý vie dodržať zazmluvnené množstvá a dodávať do ich siete kvalitný slovenský výrobok.


Váš najnovší produkt?

„Juška“. Šťava z kvasenej kapusty so zázvorom. Nepasterizovaná a bez chemických konzervantov. Obsahuje 4 % šťavy zo zázvoru. Nie umelú arómu, ale prírodnú šťavu z čerstvého zázvora. Na výstave v Bratislave počas ochutnávky tento nápoj zákazníci veľmi chválili. Neviem však v tejto chvíli ešte presne povedať, kde všade sa bude dať kúpiť. Ale je veľmi chutný a zdravý.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore