13. 11. 2018

Koncert Integrácia

Projekt Integrácia spája deti z rôznych sociálnych skupín, aj deti s rôznymi telesnými a duševnými poruchami a formuje ich k väčšej úcte, porozumeniu a tolerancii. Partnerom benefičného koncertu Integrácia je spoločnosť Milk-Agro. Svojou environmentálnou súťažou Recykluj a vyhraj rozvíja nielen myšlienku ochrany prírody, ale aj kreativitu a súťaživosť žiakov škôl, ktoré sa do súťaže zapájajú. O víťazovi jednej kategórie sme sa porozprávali s pani učiteľkou Janou Lenártovou zo Základnej školy Pod Papierňou Bardejov. 


Čím je pre vás projekt Recykluj a vyhraj?

Je to predovšetkým presvedčenie, že je dôležité konzumovať mliečne výrobky, a to nie hocijaké, ale tie naše – zdravé. Ja sa venujem zdravej výžive, a tak učím deti, aby jedli také mliečne výrobky, ktoré sú bez konzervačných látok. Naša škola je zapojená do mliečneho programu – veľmi často mávame k obedu práve jogurty Sabi alebo Integráčik.


Vaša škola je aj súťažne úspešná, pochváľte sa...

Minulý ročník sme boli úspešní v zbere tetrapakov. Mali sme šťastie a náš najlepší „zberateľ“ tetrapakov bol dokonca v Taliansku. To bola preňho obrovská odmena, bolo to niečo úžasné.
Úspešní sme aj v hymnách, dvakrát sme sa umiestnili v prvej desiatke. Tento rok sme sa stali prvýkrát absolútnym víťazom. Bolo to prekvapenie a, samozrejme, obrovská radosť.


Ako sa víťazná hymna rodí a kto každý sa na nej podieľa?

Deti vymysleli slová a ja som vybrala hudbu. V minulom roku bola veľmi populárna pesnička Despacito, tak ma napadlo, že by bolo dobre zložiť slová práve na tento tanečný hit. Kolegyňa,  hudobníčka mi pomohla deti zladiť intonačne, s hudbou nám pomohol známy z nahrávacieho štúdia. A potom sme už len nacvičovali a nacvičovali a vylepšovali. A keď sme sa už stali víťazmi, mamička jedného žiaka povedala, že má nápad, že by sme to ešte mohli oživiť tancom. Deti to bavilo, ale keďže nie je každé tanečne zdatné, vymysleli sme to tak, aby to mali čo najjednoduchšie. Chceli sme, aby sa doslova predali, lebo keď máte vystupovať po známych  hviezdach, tak to vôbec nie je jednoduché.


Ale zvládli ste to a vystúpenie dopadlo výborne...

Cestovali sme už deň pred koncertom a hneď sme šli na pódium, len čo sme zložili vaky. A vyšlo to fajn. Potom bola pomerne dlhá generálka. Na deti doľahla únava, takže už nedali plný výkon. Trochu ich skritizovali, ale zároveň nabudili, aby dali zo seba to najlepšie.


Aký bol váš pocit po vystúpení?

Celé to bolo úžasné. Samotný koncert, naše vystúpenie, ale aj oveľa viac. Veď tam boli aj také deti, ktoré by sa možno v živote do Bratislavy nedostali. Po koncerte sme mali aj malú exkurziu po Bratislave, takže to, čo sa učíme, videli na vlastné oči. Bolo to náročné, ale dalo sa to zvládnuť. A pre nás je to veľká odmena, lebo vďaka tomu, že sme vyhrali, tak mohli ísť aj ostatné deti do hľadiska. My sme malá škola, takže sme boli v eufórii zo všetkého a ešte doteraz z toho žijeme. Deti sa veľmi tešili, že naživo videli mnohé známe tváre z obrazovky. Nielen deti, ale aj moji kolegovia mali z toho zážitok.


Takže povzbudení zážitkami budete v súťažení aj v zbere viečok a tetrapakov pokračovať...

V zbere viečok a tetrapakov určite. Sme zástancami myšlienky, aby sme v čo najväčšom pomere konzumovali to, čo sa v našom regióne vypestuje či vyprodukuje. A tiež nás teší myšlienka, že keď zbierame viečka, že sa to dá opätovne spracovať. Jednoducho, že to má zmysel. A čo sa týka pesničky? Uvidíme, možno dáme priestor iným. 


Tešíme sa spolu s vami na množstvo šťastných detských tvárí počas ďalších ročníkov koncertu Integrácia.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore