Najstarší dôkaz existencie medu pochádza z obdobia spred 5 000 rokov, kedy bol objavený v hrobke na území súčasného Gruzínska. V starovekom Grécku bol považovaný za potravu bohov, v hinduizme zase ako jeden z piatich elixírov nesmrteľnosti. Med patrí medzi najzaujímavejšie potraviny, o čom svedčia aj nasledujúce fakty.
- Med je vyrobený z 80 % cukru a 20 % vody.
- 1 lyžička medu obsahuje 64 kalórií.
- Ak je skladovaný vo vzduchotesných nádobách, nikdy sa neskazí.
- Jedna včela navštívi 50 až 100 kvetov počas jedného zbierania nektáru.
- Samotná chuť medu závisí od kvetu, z ktorého včely zbierali peľ.
Med sa považuje za jedinú potravinu, ktorá obsahuje všetky látky potrebné pre život, vrátane enzýmov, vitamínov, minerálov a vody. Ako jediná potravina obsahuje „pinocembrin", antioxidant spojený so zlepšeným fungovaním mozgu. Aj napriek tomu, že med je vo všeobecnosti bezpečný, mali by sa mu vyhnúť ľudia s oslabenou imunitou, keďže môže byť jednou z príčin infekcie baktériami. Lekári neodporúčajú med pre dojčatá do jedného roka, pretože môže viesť k botulizmu. Med zmiešaný s rovnakým množstvom octu a vody očisťuje telo. Tradičná medicína tvrdí, že med môže vyliečiť akné, rezné rany, poskytnúť úľavu pri kašli a chlade, liečiť alergie, zlepšiť trávenie a iné. Spomínané poznatky však stále čakajú na vedecké potvrdenie.
Pohár mlieka s medom na raňajky zlepšuje výdrž človeka počas náročného dňa. Zatiaľ, čo mlieko obsahuje bielkovinu, med obsahuje potrebné uhľohydráty na efektívne stimulovanie metabolizmu. Mlieko a med dohromady, poskytujú silu všetkým, vrátane detí a starších ľudí. Spoločná konzumácia medu a mlieka nielenže poskytne vášmu telu potrebnú živinu (vápnik), ktorá bude mať úžitok pre zdravie vašich kostí, ale zároveň maximalizuje jeho absorpciu v tele. Správna hladiny vápnika môže zabrániť osteoporóze a zápalu kĺbov.
Netreba zabúdať ani na tradičnú múdrosť našich starých mám, že med a mlieko vám zabezpečia sladké sny.