Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadal už III. Syrársky jarmok
Vyhodnotenie súťaže o najlepšie syry
Ing. Karol Herian, CSc.,
V tomto roku v mesiaci jún spoločnosť Leonteus, s.r.o. so svojou prevádzkou Kozí vŕšok v Ivachnovej usporiadala už III. ročník celoslovenského Syrárskeho jarmoku. V krásnom prostredí Kozieho vŕšku v areáli reštaurácie a nádvoria za pekného počasia prišlo do areálu v priebehu dňa vyše tisícpäťsto návštevníkov. Ani tento rok tí návštevníci čo tam včas prišli určite neoľutovali, lebo domáci organizátori pripravili pre nich veľmi bohatý odborný, kultúrny a zábavný program.
V priebehu celého dňa návštevníci jarmoku popri bohatom výbere jedál a špecialít tamojšej reštaurácie mohli uvidieť a počuť krásne folklórne súbory detí i dospelých a to Liptáčik, ale i Liptov a Sliačanček. Okrem toho tam prebiehala verejná súťaž slovenských syrov z ovčieho, kozieho i kravského mlieka, súťaž o najkrajší tvarovaný parený syr, a potom aj súťaž o prekonanie rekordu v ťahaní parených syrov. Na tomto prekrásnom podujatí si aj deti prišli na svoje, lebo tam boli tvorivé dielne pre deti, súťaže pre malých i veľkých, škola ľudových tancov atď. Nechýbal tam predaj remeselníckych výrobkov a dokonca ani tombola. Celý program s humorom sprevádzal známy moderátor Vladimír Balco.
Priebeh súťaže o najlepší syr a vyhodnotenie
Hlavnou atrakciou Syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku bola Verejná súťaž v kvalite našich slovenských syrov, na ktorú boli pozvaní všetci výrobcovia syrov na Slovensku a to existujúce syrárske závody, ale i malí výrobcovia z fariem. Spolu sa do súťaže prihlásilo 12 výrobcov, ktorí priniesli spolu 42 vzoriek syrov. Všetky tieto syry boli rozdelené do 4 kategórii a to :
- 
	Kategória ovčích a kozích mladších syrov 
- 
	Kategória ovčích a kozích vyzretých syrov 
- 
	Kategória syrov z kravského mlieka – mladšie syry 
- 
	Kategória syrov z kravského mlieka – staršie syry 
Pravidlá verejnej súťaže boli veľmi jednoduché. Každý syr mal pridelené číslo a návštevníci hodnotili syry anonymne. Všetci účastníci súťaže na Syrárskom jarmoku mali za úlohu označiť číslo vzorky syra u každej kategórie, ktorá im najlepšie chutnala. Potom po skončení verejného hodnotenia organizačná komisia pod vedením Ing. Karola Heriana iba spočítala počet bodov za každý syr a určila poradie podľa získaného počtu týchto bodov. Podobným spôsobom sa hodnotili i parené figurálne syry.
Na verejnej súťaži sa zúčastnilo od 120 do 250 ľudí a niektorí dávali výsledné hodnotenie za celú rodinu a niektorí nehodnotili všetky kategórie syrov. Po skončení prví traja v každej kategórii dostali diplomy a tí na prvých miestach dostali od hlavného organizátora a majiteľa spoločnosti Ing. Martina Gračku aj vecné ceny.
Výsledná tabuľka verejnej súťaže o najlepšie syry
- 
	Kategória : Ovčie a kozie mladé syry 
| Poradie | Číslo vzorky | Počet bodov | Názov syra | Výrobca | ||
| 1. | 26 | 29 | Bryndza - šmirkas | Agrovex, Novoť | ||
| 2. | 5 | 25 | Ovčí údený syr | O. Apoleníková, Salaš Pružina | ||
| 3. | 27 | 22 | OHS - údený | Agrovex, Novoť | ||
| 4.- 5. | 18 | 16 | Ovčí hrudkový syr | Gazdovský dvor, Turčianske Kľačny | ||
| 4. - 5. | 8 | 16 | Bryndza | Salaš Slopná, p. Zubek | ||
| 6.- 7. | 3 | 15 | Bryndza | O. Apoleníková, Salaš Pružina | ||
| 6. - 7. | 28 | 15 | Ovčí hrudkový syr | Agrovex, Novoť | ||
| 8. | 12 | 14 | Ovčie parené nite | Salaš Slopná, p. Zubek | ||
| 9. | 10 | 12 | OHS - údený | Salaš Slopná, p. Zubek | ||
| 10. | 9 | 11 | Ovčí hrudkový syr | Salaš Slopná, p. Zubek | ||
| 
 | Oštiepok | Salaš Slopná, p. Zubek | ||||
| Žinčica | Salaš Slopná, p. Zubek | |||||
| Bryndza | Agrovex, Novoť | |||||
| Ovčí hrudkový syr | O. Apoleníková, Salaš Pružina | |||||
| Žinčica | O. Apoleníková, Salaš Pružina | |||||
- 
	Kategória: Ovčie a kozie syry vyzreté 
| Poradie | Číslo vzorky | Počet bodov | Názov syra | Výrobca | 
| 1. | 17 | 46 | Ovčí syr so žihľavou | Gazdovský dvor, Turč. Kľačany | 
| 2. | 40 | 27 | Ovčí zrejúci syr | Kozí Vŕšok, Ivachnová | 
| 3. | 16 | 23 | Ovčí syr Gazdaler | Gazdovský dvor, Turč. Kľačany | 
| 4. | 41 | 19 | Kozí syr 1 mes. | Kozí Vŕšok, Ivachnová | 
 
- 
	Kategória : Syry z kravského mlieka – mladé 
| Poradie | Číslo vzorky | Počet bodov | Názov syra | Výrobca | 
| 1. | 31 | 44 | Parené nite | Jana Gažová, Hričovské Podhradie | 
| 2. | 21 | 39 | Hrudkový syr slaný | MILKAGRO, Prešov | 
| 3. | 32 | 31 | Údená tehla | Koliba, Hriňová | 
| 4. | 20 | 27 | Hrudkový syr | MILKAGRO, Prešov | 
| 5. | 33 | 12 | Syr tehla | Koliba, Hriňová | 
 
- 
	Kategória: Syry z kravského mlieka – vyzreté 
| Poradie | Číslo vzorky | Počet bodov | Názov syra | Výrobca | 
| 1. | 19 | 75 | Volovec | MILKAGRO, Prešov | 
| 2. | 22 | 45 | Hiadlovec – 3 mes. | J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča | 
| 3. | 24 | 29 | Hiadlovec – 1 rok | J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča | 
| 4. | 37 | 28 | Niva zlatá | Levické mliekarne, a.s. | 
| 5. | 23 | 19 | Hiadlovec – 6 mes. | J. Hiadlovský, Slovenská Ľupča | 
| 6.– 7. | 38 | 16 | Niva - Figa | Levické mliekarne, a.s. | 
| 6.– 7. | 39 | 16 | Niva - pikant | Levické mliekarne, a.s. | 
| 8. | 35 | 16 | Tekovský salám úd. | Levické mliekarne, a.s. | 
| 9. | 34 | 14 | Tekovský salám | Levické mliekarne, a.s. | 
| 10. | 36 | 10 | Niva | Levické mliekarne, a.s. | 
| 11. | 42 | 8 | Kravský syr | Kozí vršok, Ivachnová | 
 
Verejná súťaž o najkrajšie syry
| Poradie | Číslo vzorky | Počet bodov | Názov syra | Výrobca | 
| 1. | 29 | 108 | Kostol s okolím | Vranie | 
| 2. | 30 | 42 | Svadobný koč | Jana Gažová , Syrové torty s.r.o, Hričovské Podhradie | 
| 3. | 15 | 14 | Syrová torta | Syrex s.r.o | 
| 4. | 1 | 8 | Srdiečko | Veronika Koleňová, Novoť | 
| 5. | 2 | 6 | Mešec dukátov | Veronika Koleňová, Novoť | 
 
Celkové zhodnotenie súťaže o  najlepší syr
 
Každá súťaž vždy prinesie aj veľa nových poznatkov a námetov pre zlepšenie kvality i atraktívnosti výrobku. Tak tomu bolo aj teraz na súťaži na Kozom vŕšku. Tento krát v Ivachnovej syry hodnotila iba laická verejnosť, ktorá je ešte nastokrát poznačená tradičnými predsudkami a nepozná skutočnú hodnotu a požadovanú kvalitu. No má to aj veľkú prednosť v tom, že to sú vlastne j budúci zákazníci a tí si budú vyberať a nakupovať syry. Preto pre výrobcov je záujem verejnosti veľmi dôležitý. Na druhej strane je dôležité, aby aj verejnosť sa zoznámila s novinkami a aby vedela dobre porovnať a hodnotiť čo je dobré a čo nie.
Samotná súťaž nikdy nebude ideálna, vždy sa vyskytnú neželané nedostatky a treba to brať trochu aj športovo, lebo nemôže byť každý prvý a často krát záleží aj od maličkostí, ktoré môžu zmeniť názor hodnotiaceho. Trochu nepriaznivý bol pomer počtov vzoriek v jednotlivých kategóriách, no dopredu nikto nevedel presne kto a čo prinesie. Určite by si kategória ovčích mladých syrov zaslúžila viac ocenení. Treba však oceniť každého výrobcu, lebo sa nevyskytli žiadne syry s podstatnejšími nedostatkami.
Jednoznačne najlepšie návštevníci hodnotili polotvrdý syr z kravského mlieka Volovec z MILKAGRO Prešov, ktorý získal najväčší obdiv pre svoje vynikajúce senzorické vlastnosti. Z kravského mlieka boli vynikajúce i zrejúce polotvrdé syry Hiadlovec a aj syr Niva. Z ovčích zrejúcich syrov si veľkú pozornosť získal zrejúci ovčí žihľavový syr. Tu si ľudia oceňovali okrem vynikajúcej chuti i jeho atraktívnosť. Z ovčích syrov mladších si získala pozornosť výborná Bryndza - šmirkas a tiež naše tradičné ovčie hrudkové syry i bryndza. Napokon za zmienku stojí i to, že laická verejnosť ako najkrajší syr hodnotila súbor parených tvarovaných syrov s kostolom a okolím. Bola to veľká kolekcia syra, ktorá bola najviac atraktívna. Veľmi citlivo a aj umelecky pôvabne boli však aj ďalšie figurálne syry.
Celkovo treba hodnotiť III. ročník Syrárskeho jarmoku a zvlášť súťaž o najlepší syr na Kozom vŕšku v Ivachnovej veľmi pozitívne. Svedčila o tom bohatá účasť a hlavne spokojnosť návštevníkov. Veľká vďaka za to patrí organizátorom a to najmä pánu Ing. Martinovi Gračkovi a Ing. Vierke Paľovej. Určite treba úprimne poďakovať všetkým účastníkom súťaže za ich prítomnosť a za prinesené vzorky syrov. Sme presvedčení, že aj takýmto jarmokom a súťažou organizátori súťaže a hlavne prítomní výrobcovia syrov prispeli k lepšej propagácii našich syrov. Však všetci návštevníci súťaže jednoznačne hodnotili naše syry ako vynikajúce a porovnateľné s vyspelým zahraničím. Treba naozaj si vážiť to naše a učiť ľudí zdravo sa stravovať a mať radosť z dobre vykonanej práce. Však práve v spotrebe zdravých mliečnych výrobkov máme na Slovensku veľké rezervy a aj takéto podujatia účinne prispievajú k ich lepšej propagácii i spotrebe.

 Späť na zoznam článkov
Späť na zoznam článkov 
                                    


 
                                         
                                         
                         
                        