09. 07. 2018

Hotová tvarohová plnka s vanilkovou príchuťou - na jedenie aj pečenie

Tvaroh je oddávna obľúbenou potravinou. Nielen ako čerstvý produkt fermentácie mlieka s jeho následným dohriatím. Chutí aj s rezancami, haluškami, no najmä ako plnka do tvarohových buchiet a koláčov. Spoločnosť Milk-Agro dlhodobo vyrába hrudkovité aj roztierateľné tvarohy a pred 7 rokmi sa rozhodla dodávať ochutené tvarohové plnky pre pekárne a cukrárne. A keďže sú veľmi obľúbené, začína ich ponúkať aj v maloobchodnom spotrebiteľskom balení. O prvej „prieskumnej“ dodávke na trh sme sa porozprávali s Ing. Petrom Kočišom, vedúcim mliečnej výroby v Sabinove.


Čo predchádzalo rozhodnutiu spustiť výrobu tvarohovej plnky v spo­trebiteľskom balení?

Zaznamenali sme rastúci dopyt po ochutenej tvarohovej plnke u našich veľkoodberateľov a uvedomili sme si, že v tomto segmente je veľký trhový potenciál. Takže chceme ponúknuť našim zákazníkom ochutené tvarohové plnky s rôznymi príchuťami a vedie nás k tomu nielen snaha neustále rozširovať sortiment, ale aj pridať k našim zdravým produktom ďalšie výrobky.


Pri zavádzaní novej produktovej rady je veľmi dôležitá voľba prvého produktu…

Vsadili sme na osvedčenú príchuť, pri tvarohu je to určite vanilková. Ponúkneme ju v 250 gramovom spotrebiteľskom balení vo forme tzv. črievka. Bude to čistá tvarohová plnka s vanilkovou príchuťou bez hrozienok.


Čo bude nasledovať?

To je zatiaľ obchodným tajomstvom. Ale naša spoločnosť má bohaté skúsenosti s rôznymi príchuťami v jogurtovom programe, to využijeme a po vyhodnotení prieskumov, ktoré robíme, prinesieme príchute, na ktoré sa naši zákazníci už teraz môžu tešiť.


Niektorí konzumenti si pod pojmom ochutený tvaroh predstavia rôzne tzv. termixy. Tvarohová plnka SABI je úplne iný produkt...

Určite. Hlavný rozdiel je v tom, že „termixy“ sú, ako už z názvu vyplýva, termizované výrobky, zatiaľ čo naša SABI tvarohová plnka neprechádza takou tepelnou úpravou, ktorá by zlikvidovala vo výrobku všetko živé. Preto naša SABI tvarohová plnka patrí medzi tzv. „živé“ produkty, lebo sú v nej zachované pôvodné živé mezofilné kultúry.

 

Receptúra výroby je výrobným tajomstvom, čo z nej môžete prezradiť zákazníkom?
Všetko to, čo je pre zákazníka dôležité: SABI tvarohová plnka s vanilkovou príchuťou sa vyrába z klasického hrudkovitého tvarohu, vyrobeného viac-menej pôvodnou receptúrou. To je receptúra, akou sa vyrábal tvaroh aj v domácnostiach, len je trochu prispôsobená modernejším podmienkam veľkovýroby. Spočíva v tom, že mlieko pôsobením živých heterofermentatívnych mezofilných kultúr fermentuje, pričom mikroorganizmy spotrebujú laktózu (mliečny cukor), ktorú premieňajú na kyselinu mliečnu, ktorá pri tomto procese spôsobuje vyzrážanie kazeínu – mliečnej bielkoviny. Zrážanie prebieha v procese fermentácie pri teplote do 30°C a po vyzrážaní nastáva proces dohrievania pri teplote od 35 do 40 °C, čo spôsobuje dosušenie syreniny (tvarohu). Pri takejto teplote sa nezničia ani bielkoviny ani pôvodné mliekarenské kultúry. Následne sa oddeľuje srvátka vo filtračných vreciach, tzv. plachetkách (vrecia, do ktorých sa napúšťa tvaroh spolu so srvátkou) a nastáva lisovanie, oddeľovanie tvarohu od srvátky. Čiže nevyrábame tvaroh odstredivkovým spôsobom, lebo tzv. odstredivkový tvaroh obsahuje menej sušiny (iba 15 %), menej sušiny znamená viacej „vody“ (srvátky) a takýto tvaroh sa pri pečení z pekárenských výrobkov vytráca, znižuje svoj objem na minimum. Vyrobený tvaroh sa posúva na ďalšie technologické spracovanie, v ktorom sa do tvarohu primiešava vanilková príchuť a poslednou operáciou je zabalenie do finálneho obalu. 

 

Takýto produkt má aj vyššiu nutričnú hodnotu…

Áno, naša plnka obsahuje až 94 hmotnostných percent tvarohu a tento tvaroh má 23 percent sušiny. Navyše, po sedemročných výskumoch a skúsenostiach sme ju nastavili tak, že je vhodná zároveň pre priamu konzumáciu, ale aj pre pekárenský a cukrárenský proces, pretože je stabilná počas pečenia na povrchu aj vo vnútri pekárenských výrobkov (do teplôt cca 250°C). A ako všetky naše SABI výrobky neobsahuje GMO a je bezlepková. A keďže sa vyrába z odtučneného mlieka, je to naozaj chutný, diétny a zdravý mliečny výrobok.

 

Tešíme sa na tento aj ďalšie ochutené tvarohové výrobky.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore