06. 11. 2018

Gaštany plné vitamínov

Viete, že gaštany sú jediné orechy obsahujúce vitamín C? Aj keď to tak zatiaľ nevyzerá, blížia sa chladné zimné večery. Spríjemniť si ich môžete pražením gaštanov, ktoré je jednoduchšie, než si myslíte.

Gaštany sa spájajú hlavne s časom Vianoc. Pestujú sa v miernych oblastiach Európy a Severnej Ameriky, kde obľubujú mráz, sneženie a slnko. Pestujú sa však aj v iných častiach sveta ako napr. v Austrálii. U nás máme dokonca Chránený areál Jelenecká gaštanica neďaleko Nitry, čo je najstarší a najkrajší umelo založený porast Gaštana jedlého na Slovensku.


Ako jesť gaštany?

Gaštany sú všestranné a svoju úlohu splnia v rôznych pokrmoch. Cestoviny, ryža a polievky oživíte pridaním gaštanov, zatiaľ čo pridaním gaštanov do pudingov, chleba, či sušienok si vychutnáte skutočný zážitok. Pečenie je ideálny spôsob, ako si ich naplno vychutnať.

Vôni pečenia gaštanov sa nič len tak ľahko nevyrovná. Gaštany sú najlepšie konzumované v pare, varené, sušené alebo najčastejšie pečené. Prečítajte si ako na pečené gaštany.

Pred pražením by sa mali gaštany opláchnuť a vysušiť. Na povrchu sa vytvorí malá štrbina alebo sa obal roztrhne.
Rúru predhrejte na 200 °C. Gaštany pečte v malých dávkach po dobu 10 – 20 minút. Preložte na kuchynskú utierku.
Prípadne môžete gaštany variť v hrnci s vodou asi 6 minút. Či už pečiete alebo varíte, gaštany sa lúpu len veľmi ťažko. Používajte rukavice a olúpte ich čo najskôr. Najlepšie sa lúpu, keď sú ešte relatívne teplé, aby ste zároveň ochránili vonkajší a vnútorný obal.


Aké sú prínosy gaštanov pre zdravie?

Gaštany majú vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a mastných kyselín, a obsahujú menej kalórií, že iné orechy konzumujú ich zdravé oleje. Sú tiež zdrojom železa, vápnika, horčíka a zinku.

Konské gaštany môžu mať podobu sladkého gaštanu, ale sú menšie a nemali by sa jesť. Na druhej strane sú však užitočné trochu inak. Využitie nájdu pri sušení mokrej obuvi. Ak máte premočené kožené čižmy, či topánky, nakrájajte alebo podrvte nadrobno a vložte ich do topánok. Vaše topánky tak vyschnú rýchlejšie.

No nie sú tie gaštany zaujímavé?

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore