30. 10. 2018

Čo ste o syre netušili

Len málokto vie, že syr je najkradnutejšou jedlou surovinou na svete. Z celkovej produkcie sú až 4 % ukradnuté. Čo je za tým? Ukázalo sa, že ho ľudia nekradnú za účelom prežitia, ale ďalšieho predaja. Syr je taký chutný, že dokonca existuje čierny trh kradnutých syrov.

Určite ste netušili, že v Taliansku existuje banka, ktorá vám poskytne pôžičku výmenou za syr. Ide o vysoko cenený parmezán. „Tento parmezán je ako zlato. Snažíme sa finančne podporovať výrobcov parmezánu. Tieto syry treba najprv dva roky skladovať skôr, než sú pripravené na predaj. To spôsobuje problémy v toku hotovosti. My si zoberieme syr a namiesto neho poskytneme výrobcom lacnú pôžičku,“ vysvetlil Alfredo Germini z banky Credem na severe Talianska. Celková hodnota syrov v trezoroch sa odhaduje na vyše 140 miliónov eur.

Exkluzívny syr zo švédskych losov pomenovaných Gullan, Haelga a Juna je považovaný za najdrahší na svete. Výnimočnosť spočíva v jedinečnosti zdroja akým je los a skutočnosť, že dojenie môže prebiehať len počas štyroch mesiacov v roku a celkovo sa za rok vyrobia len tri syry.

Bývalý svetovo známy francúzsky prezident Charles de Gaulle svojho času poznamenal: „Ako môže niekto riadiť národ, ktorý má 246 rôznych druhov syra?". Francúzi bezpochyby milujú svoj syr a de Gaulle by bol zaiste šokovaný skutočnosťou, že niektorí odborníci odhadujú, že Francúzsko má aktuálne okolo 1 000 rôznych druhov syra.

Čerstvé, zdravé a chutné, také sú slovenské syry SABI. Sú výnimočné, niektoré sú obohatené o dôležité probiotické kultúry, ktoré majú blahodarný účinok na naše zdravie a sú nám nápomocné v mnohých smeroch. Sú prirodzeným zdrojom vápnika, čím zmenšujú riziko vzniku osteoporózy. Napomáhajú pri odstraňovaní látok, ktoré by mohli vyvolať vznik rakoviny, či normalizujú fungovanie organizmu v záťažových situáciách. Zaujímavosťou je, že probiotické kultúry spomaľujú proces starnutia a navyše, vďaka priaznivému účinku na metabolizmus, a s tým súvisiacu detoxikáciu organizmu zmierňujú aj ťažkosti s kvalitou pleti.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore