23. 07. 2018

Buďte štíhli, jedzte syr

Správa, na ktorú všetci milovníci syra čakali, sa objavila ešte pred rokom a je stále aktuálna. Smutná pravda doteraz bola tá, že zo syra sa priberá. Nová štúdia však ukázala, že syr je v skutočnosti pre nás lepší než si mnohí mysleli.

Výskum írskej University College Dublin dospel k záveru, že ľudia, ktorí jedia veľa syra, sú štíhlejší, než tí, ktorí ho nejedia, a v skutočnosti ani nezvyšuje hladinu cholesterolu.

Vedci skúmali vplyv konzumácie mliečnych výrobkov – mlieka, syra, jogurtu, masla na 1 500 dobrovoľníkoch vo veku od 18 do 90 rokov a zistili, že ľudia, ktorí konzumovali viac mliečnych výrobkov, mali nižšie BMI, nižšie percentá tuku v tele, užší pás a nižší krvný tlak. Paradoxom je aj zistenie, že účastníci, ktorí jedli výrobky s nízkym obsahom tuku, mali tendenciu vyššieho cholesterolu.

To je v rozpore so súčasnými zdravotnými odporúčaniami, ktoré sa snažia obmedziť príjem nasýtených tukov (nachádzajúcich sa v syroch) na udržanie hladiny cholesterolu v krvi – vysoký cholesterol v krvi je silne spojený so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a mozgovej príhody.

Štúdiu posilňuje aj najnovší výskum z rôznych krajín, ktorý naznačuje, že nasýtený tuk zo syrov nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi kvôli jedinečnému súboru živín, ktoré obsahuje.

„To, čo sme zistili, bolo, že u vysokých ľudí, ktorí konzumovali syr, bol výrazne vyšší príjem nasýtených tukov ako u tých, ktorí syry nejedli a u nízkych spotrebiteľov, no aj napriek tomu sa ich hladina LDL cholesterolu nezmenila," uviedla doktorka Emma Feeney.

Ako však ďalej spomína, je potrebné brať do úvahy aj ostatné druhy jedla, ktoré konzumujeme a ktoré môžu ovplyvňovať cholesterol a ďalšie hodnoty nášho zdravia.

Pre zaujímavosť dodáme, že najväčším spotrebiteľom syra je Dánsko. Spotreba na obyvateľa činí 28,1 kg za rok. Druhým najväčším spotrebiteľom je Island, po ktorom nasleduje Fínsko a možno prekvapujúco, až na štvrtom mieste Francúzsko, s približne o kilo nižšou spotrebou. Na konci rebríčka sa umiestnial Čína. Prioritní spotrebitelia syra sú hlavne severské krajiny, a to hlavne preto, že syru prospieva chlad vo všeobecnosti. Chladné počasie vyžaduje aj vyššiu hladinu bielkovín v tele, ktoré poskytuje práve syr.

Čo poviete, dáte si Volovca? Že je leto nevadí, chladnička ho ihneď schladí.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore