28. 04. 2020

Bryndza ako biele zlato

Bryndza, mäkký, miesený a solený ovčí syr. Všetci ju poznáme, no len občas ju zaradíme do svojho jedálnička. Pritom má bryndza neuveriteľné liečivé účinky! Niektorí ju dokonca nazývajú aj biele zlato, nakoľko je bohatá na všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Hoci najznámejšia je práve „májová bryndza“, určite by sme ju nemali jesť iba v máji, ale konzumovať ju počas celého roka.

V čom nám môže bryndza pomôcť a aký má vplyv na náš organizmus?

Málokto vie, že pravidelnou konzumáciou bryndze si znižujeme hladinu zlého cholesterolu, ako aj hladinu cukru v krvi. V bryndzi sa nachádzajú priateľské baktérie mliečneho kvasenia, ktoré na nás blahodarne pôsobia v mnohých smeroch. Pomáha nám tak aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva a upravuje tráviaci mechanizmus. Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a dokonca zvyšuje imunitu. Jej pravidelnou konzumáciou si môžu deti uľaviť aj od náhlych bolestí, ktoré sú spôsobené rýchlym rastom. Zároveň má aj protizápalový účinok, čo je dnes obzvlášť cenné. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej. Má nízky obsah laktózy a čistí krv. Biele zlato je teda extrémne zdravá potravina a má pozitívny vplyv, najmä ak ide o pravú ovčiu a nepasterizovanú bryndzu.

Ako spoznať tú správnu bryndzu?

Poznáme 2 typy. Tradičná salašnícka bryndza je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka a je to skutočná probiotická bomba. V jednom grame obsahuje viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Nájdete ju v obchodoch s prívlastkom pravá, tradičná, domáca, ovčia alebo salašnícka.

Bryndza z pasterizovaného mlieka obsahuje niekoľko druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného mlieka. Na pulte obchodov ju nájdete ako termizovanú bryndzu.

Podľa potravinárskeho kódexu by mala bryndza obsahovať minimálne 50 % ovčieho syra. Pravá, tradičná bryndza by preto mala obsahovať drobné zrniečka ovčieho syra.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore