12. 06. 2018

Aj tvoríme, nielen recyklujeme

Prešiel rok a máme ďalších víťazov obľúbenej školskej súťaže Recykluj a vyhraj, ktorú už 15 rokov vyhlasuje spoločnosť Milk-Agro. Porozprávali sme sa s pani Soňou Spišákovou, ktorá v Krajskom autistickom centre v Prešove je koordinátorkou súťaže.


Koľko rokov sa zúčastňujete súťaže?
Bude to už 6 – 7 rokov. Darí sa nám každý rok umiestniť v našej kategórii, či už v zbere viečok alebo tetrapakov. Tento rok sme sa v oboch umiestnili do 10. miesta. Dokonca v prvom roku, v ktorom sme sa do súťaže zapojili, sme vyhrali prvé miesto v kategórii Vymysli Slogan a ten slogan znel: Jedna myšlienka, jeden cieľ, s Milkagrom ľuďom a prírode pomáhať chcem.


Čo pre vás táto súťaž znamená?
Okrem toho, že výhry pomáhajú celej organizácii, hlavne deťom, tak celá súťaž je pre organizáciu, detí a rodičov veľkou motiváciou pre myšlienku triedenia odpadu. Recyklácia odpadu pomáha prírode a teda aj nášmu životu v nej. Ale recyklujeme nielen počas súťaže, triedime aj rôzne druhotné suroviny, ktoré následne odvážame na zberný dvor. Najmä papier, plastové fľaše a ich vrchnáky. Súťaž Recykluj a vyhraj bola prvotným impulzom k tomu, aby sa naše deti učili triediť odpad a pomáhať tak prírode.


K súťaži patria aj výhry...
Systém súťaže je šikovne vymyslený a víťazné inštitúcie dostávajú poukážky, za ktoré nakupujú pomôcky pre deti. Čiže kupujeme pomôcky, ktoré spotrebujeme počas roka, teda farbičky, farby, plastelinu, farebné papiere, lepiace pásky, farby na tvár, balóny a tým pomáhame aj rodičom. Rodičia autistických detí majú aj tak veľmi veľa výdavkov, takže za akúkoľvek pomoc sú veľmi vďační...

Stúpa počet kupovaných SABI výrobkov v čase súťaže?
Stúpa, veď zbierajú nielen žiaci, ale aj rodičia, kamaráti, susedia. Výrobky sú chuťovo výborné, zdraviu prospešné, nepriamo sa tak napĺňa aj iný cieľ súťaže, a to konzumovať zdravšie potraviny.


Súťažou sa podporuje z vášho pohľadu hlavne separácia odpadu?
Nielen triedenie odpadu, ale aj tvorivosť detí. Môžete to vidieť na samotných výtvoroch. Každý rok sa úroveň dvíha a dvíha. My sme asi pred dvoma rokmi z viečok urobili celú kapelu, gitaru, bicie, basu, klavír v životnej veľkosti. Do klavíra sme nalepili mp3 prehrávač a keď sme ho zapli, tak hral pesničku, ktorú sme zložili tiež do súťaže. Pre deti je táto súťaž príležitosťou na zábavu, nápady, ale snažíme sa v nich pestovať aj pocit zodpovednosti a lojality voči škole. Celá škola od marca až do konkrétneho dňa v apríli žije Milk-Agrom. Rodičia sa pýtajú, koľko ešte treba doniesť viečok, či pozháňať tetrapakov.


Tento rok ste sa do „kategórie výtvorov“ nezapojili?
Po minulé roky sme v nej aktívne súťažili. Tento rok sme sa do nej nezapojili, ani do kategórie Pieseň, z dôvodu osláv desiateho výročia našej školy. Pripravovali sme veľký a bohatý program v prešovskom PKO, bolo veľa pozvaných hostí, sponzorov aj bývalých absolventov, bola to radostná udalosť.


Dôvodov na oslavu bolo určite dosť...
Naša organizácia má veľa rôznych organizačných zložiek, v ktorých sa venuje deťom a žiakom s autizmom. Máme tu škôlku, školu, praktickú školu, centrum špeciálno-pedagogického poradenstva, špecializované zariadenie pre klientov s autizmom s dennou ambulantnou aj týždennou pobytovou formou. Snažíme sa našim deťom čo najviac vytvoriť podmienky, aby sa vedeli začleniť do spoločnosti. Najbližšou výzvou bude aj otvorenie cukrárne Autcafé v spolupráci s mestom ako chráneného pracoviska pre mladých ľudí s autizmom. So spoločnosťou Milk – Agro dlhoročne spolupracujeme a teda pri rôznych našich podujatiach patrí k hlavným sponzorom, za čo sme jej veľmi vďační. Je to jedna z mála firiem, ktorá pohotovo reaguje na naše prosby, či už oslavujeme Deň detí, Deň sv. Mikuláša a podobne. Pomôžu sladkosťami alebo ich pochúťkami, jogurtmi či sabináčikmi. 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa tvorivých nápadov v ďalšich súťažiach s Milk-Agrom.

MILK - AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore