Maslové croissanty SABI

Suroviny z produktov


Maslo SABI

Suroviny


500 g hladká múka
50 ml vlažná voda
12 g soľ
50 g kryštálový cukor
350 g čerstvé maslo SABI
30 g droždie

Postup


1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažnej vody dáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Necháme odstáť a počkáme až vzíde kvások. Následne ho vlejeme do posolenej múky a premiešame... pridáme 100 g rozpusteného masla SABI a vymiesime rukami.

2. Vymiesené cesto vložíme do misky, prikryjeme a necháme nakysnúť pri izbovej teplote približne 2 hodiny.

3. Medzitým si pripravíme „maslovú kocku". Na papier položíme 250 g masla SABI a preložíme druhým papierom na pečenie. S valčekom si z neho vytvarujeme štvorec asi 20 x 20 cm. Takto upravené maslo dáme stuhnúť do chladničky.

4. Vykysnuté cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku. Rukami ho jemne vytvarujeme do tvaru obdĺžnika. Potom ho odspodu a zvrchu na trikrát preložíme. Preložíme ešte na polovicu a dáme do fólie. Takto zabalené cesto necháme odpočívať ešte 45 minút.

5. Cesto vyberieme z fólie a vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Do stredu položíme maslovú kocku a cesto preložíme. Cesto vaľkáme do obdĺžnika, preložíme ho na menšiu polovičku a opäť vaľkáme. Tento postup zopakujeme 3-krát a ukončíme to obdĺžnikom zloženým tak, ako keby sme skladali lístkové cesto. Opäť ho trošku vyvaľkáme a položíme na menšiu tácku, ktorú prikryjeme fóliou a dáme na chvíľku do chladničky. Medzi tým si vyšľaháme jedno vajce na potretie.

6. Cesto vyberieme z chladničky, jemne ho vyvaľkáme a rozdelíme na dve časti.

7. Jednu polovičku vložíme do chladničky a druhú vyvaľkáme do obdĺžnika na dĺžku cca 60 cm. Nožom si vykrojíme trojuholníky. Aby nám vyšli pekné croissanty, pridržíme si špic trojuholníka (cesto čo najviac natiahneme) a jedným rýchlym ťahom ruky ho zrolujeme od širšej strany k úzkej.

8. Takto pripravené croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte tak hodinku nakysnúť. Pred tým ako ich vložíme do vyhriatej rúry ich potrieme rozšlahaným vajcom a pečieme pri 180°C približne 20 až 25 minút.

čas prípravy

120 minút

počet porcií

6 porcie

zložitosť

Prajeme Vám dobrú chuť!

Máte svoj obľúbený recept, v ktorom používate výrobky značky SABI?

Zašlite nám ho na e-mailovú adresu recepty@milkagro.sk

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore