Kysnutý vrkoč s kyslou smotanou

Suroviny


150 g šunky
100 g zrejúceho syra Sabinovská tehla
200 g kyslej lahôdkovej smotany SABI
soľ
mleté čierne korenie
75 g masla SABI
230 ml polotučného mlieka SABI
375 g hladkej múky
½ kocky droždia
štipka kryštálového cukru
2 vajcia
10 g celej rasce
hladká múka

 

Postup


Šunku nakrájame na malé kocky a dáme do menšej misy. Pridáme nastrúhaný syr a kyslú smotanu. Zmes okoreníme, osolíme a všetko dôkladne premiešame.
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme mlieko a zohrejeme na asi 40 ºC. Do misy dáme múku, rozdrobené droždie, štipku cukru, soli a premiešame. Pridáme ohriate mlieko s maslom a jedno vajce. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 20 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na vyvaľkané cesto rozotrieme asi 3 - 4 cm od okrajov pripravenú plnku. Opatrne zavinieme do tvaru rolády. Potom ju pozdĺžne rozrežeme ostrým nožom. Obe polovice zavinieme do tvaru vrkoča a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom zo všetkých strán a posypeme celou rascou. Takto pripravený vrkoč necháme ešte 15 minút kysnúť. Pečieme 40 minút v predhriatej rúre pri teplote 170 ºC. Po upečení necháme vrkoč ešte polhodinu odpočinúť, aby vychladol  

čas prípravy

60 minút

počet porcií

4 porcie

zložitosť

ľahká

Prajeme Vám dobrú chuť!

Máte svoj obľúbený recept, v ktorom používate výrobky značky SABI?

Zašlite nám ho na e-mailovú adresu recepty@milkagro.sk

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore