Syrovo-šunkový koláč SABI
Suroviny
CESTO:
350 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia
½ čl kryštálového cukru
1 čl soli
200 ml teplého mlieka
3 pl olivového oleja
PLNKA:
3 ks vajcia
250 ml kyslej smotany SABI
1 ks čerstvá cibuľa
200 g šunky
400 g Sabinovskej Tehly 45 %
1 čl sušeného tymianu
soľ, korenie
Postup
- Najprv si prichystáme všetko na kysnuté cesto. Zmiešame droždie s cukrom a pár lyžicami teplého mlieka. Miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme odpočinúť 5 minút. Múku preosejeme do veľkej misky, v strede urobíme otvor, kam nalejeme droždie. Po krajoch múku posypeme soľou, aby neprišla do styku s droždím. Začneme miesiť. Pridáme zvyšok teplého mlieka a neskôr aj olivový olej. Cesto je pripravené, keď sa už nelepí na ruku. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste odpočívať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Šunku nakrájame na kocky a Sabinovskú Tehlu nastrúhame na hrubo. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. V miske si zmiešame vajcia s kyslou smotanou. Do zmesi pridáme šunku, syr, cibuľu a premiešame. Pridáme soľ, korenie a tymian.
- Kysnuté cesto vyložíme na jemne pomúčený stôl alebo pracovnú dosku, roztiahneme do obdĺž-nikového tvaru cca 25×35 (záleží od plechu). Cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a na neho vylejeme syrovo-šunkovú zmes.
- Vložíme do vopred vyhriatej rúry (180 °C) na 40 minút alebo kým koláč nezhnedne.
- Po vychladnutí môžeme krájať.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Máte svoj obľúbený recept, v ktorom používate výrobky značky SABI?
Zašlite nám ho na e-mailovú adresu recepty@milkagro.sk