Pečené pirohy

Suroviny


750 g polohrubej múky

500 ml acidofilného 

2 KL sódy bikarbóny

2 KL soli

250 g masla

 

Plnka maková:

2500 g maku

kryštálový cukor

slivkový lekvár

trochu vriaceho polotučného mlieka

 

Plnka tvarohová:

200 g mäkkého hrudkovitého tvarohu

1 vajíčko

kryštálový a vanilkový cukor na dochutenie

 

Posýpka:

maslo

strúhanka

práškový cukor

 

Príloha:

bifidové mlieko

 

 

Postup


Z múky, acidofilného mlieka, sódy a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 cm.

Plát cesta rozkrájame na štvorčeky, ktoré striedavo naplníme plnkou (makovou, tvarohovou), preložíme a okraje pevne pospájame. Hotové pirohy poukladáme na vymastený plech. V rúre ich zapečieme asi 8 – 10 minút pri teplote 170 °C do svetloružova. Upečené pirohy uložíme do misy. Pred podávaním ich krátko zavaríme vo vriacej vode. Po vybratí ich necháme odkvapkať a po odkvapkaní ich polejeme spraženým maslom a posypeme posýpkou (posýpka môže, ale nemusí byť).

K tomuto jedlu sa ako príloha výborne hodí bifidové mlieko.

Plnka maková:
Mak pomelieme a ochutíme cukrom. Zohrejeme mlieko, a keď začne vrieť, tak v ňom sparíme mak. Pridáme podľa chuti slivkový lekvár a z celej masy vytvoríme hustú plnku.


Plnka tvarohová:
Tvaroh rukou rozdrvíme na malé kúsky, pridáme vajíčko, kryštálový a vanilínový cukor podľa chuti a celé poriadne vymiešame.


Posýpka:
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme k nemu strúhanku a miešame, aby sa nám obe suroviny spojili a vytvorila sa tak sypká zmes. Keď nám zmes trocha vychladne, pridáme k nej podľa chuti práškový cukor.

čas prípravy

60 minút

počet porcií

6 porcie

zložitosť

stredná

Prajeme Vám dobrú chuť!

Máte svoj obľúbený recept, v ktorom používate výrobky značky SABI?

Zašlite nám ho na e-mailovú adresu recepty@milkagro.sk

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore