Pečené pirohy

Suroviny


750g polohrubej múky

500 ml acidofilného mlieka Sabi

2 KL sódy bikarbóny

2 KL soli

250 g masla Sabi

Plnka maková:

200 g maku

kryštálový cukor

slivkový džem

trocha vriaceho polotučného mlieka Sabi

Plnka tvarohová:

200g mäkkého hrudkovitého tvarohu Sabi

1 vajíčko

kryštálový a vanilínový cukor na dochutenie

Posýpka:

maslo Sabi

strúhanka

práškový cukor

Príloha:

bifidové mlieko Sabi

Postup


Z múky, acidofilného mlieka, sódy a soli vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 cm. Plát cesta rozkrájame na štvorčeky, ktoré striedavo naplníme plnkou (makovou, tvarohovou), preložíme a okraje pevne pospájame. Hotové pirohy poukladáme na vymastený plech. V rúre ich zapečieme asi 8 - 10 minút pri teplote 170°C do svetloružova. Upečené pirohy uložíme do misy. Pred podávaním ich krátko zavaríme vo vriacej vode. Po vybratí ich necháme odkvapkať a po odkvapkaní ich polejeme spraženým maslom a posypeme posýpkou (posýpka môže ale nemusí byť). K tomuto jedlu sa ako príloha výborne hodí bifidové mlieko.

Plnka maková:

Mak pomelieme a ochutíme cukrom. Zohrejeme mlieko, a keď začne vrieť, tak v ňom sparíme mak. Pridáme podľa chuti slivkový lekvár a z celej masy vytvoríme hustú plnku.

Plnka tvarohová:

Tvaroh rukou rozdrvíme na malé kúsky, pridáme vajíčko, kryštálový a vanilínový cukor podľa chuti a celé poriadne vymiešame.

Posýpka:

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme k nemu strúhanku a miešame, aby sa nám obe suroviny spojili a vytvorila tak sypká zmes. Keď nám zmes trocha vychladne, pridáme k nej podľa chuti práškový cukor.

čas prípravy

60 minút

počet porcií

12 porcie

zložitosť

stredná

Prajeme Vám dobrú chuť!

Máte svoj obľúbený recept, v ktorom používate výrobky značky SABI?

Zašlite nám ho na e-mailovú adresu recepty@milkagro.sk

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore