Ingrediencie
200 ml vlažného SABI mlieka
60 g zmäknutého SABI masla
1 ks vanilínový cukor
380 g hladkej múky
1 ks vajíčko
1 kocka droždia
80 g kryštálového cukru
1 PL oleja
nastrúhaná kôra z 1 citróna
vajíčko na potretie
Postup
1. Vanilkový cukor rozpustíme vo vlažnom mlieku. Sladkým mliekom potom zalejeme droždie (vo väčšej miske) a pripravíme si kvások.
2. Z vajíčka oddelíme bielok a so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
3. Mixérom s metličkami na cesto alebo rukou zapracujeme cesto z múky, cukru, citrónovej kôry, žĺtka, oleja, zmäknutého SABI masla a kvásku. Počas miesenia cesta pridávame bielkový sneh. * ak je cesto príliš husté, prilejeme do neho trochu mlieka.
4. Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút.
5. Vykysnuté cesto krátko prehnietime rukami na pomúčenej doske. Vytvarujeme z neho hladký bochník a preložíme ho na papierom na pečenie vystlaný plech.
6. Bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ho 20 minút na teplom mieste podkysnúť. Pečieme ho pri teplote 170°C asi 40 minút, kým nie je mazanec dozlatista upečený.