Ela Krídlová je foodblogerka, rehabilitačná lekárka, no najmä mama 3 synov. V roku 2015 založila blog Zo srdca do hrnca, v ktorom nájdete recepty na jednoduché obedy, sýte rodinné večere, poctivé koláče zo zdravších surovín, ale aj kváskové pečenie. Ela miluje ázijskú a indickú kuchyňu, no nedá dopustiť na tradičnú kuchyňu a dobré, slovenské produkty.
1. Ela, aká bola vaša cesta k dobrému jedlu a samotnému vareniu? Kedy ste v sebe objavili túto vášeň a založili ste svoj blog Zo srdca do hrnca?
Už odmalička som mala vštepovanú lásku k poctivému domácemu jedlu. Vďaka našej záhrade sme celý rok vedeli zúžitkovať vlastnú úrodu, chovali sme kravy, ovce, sliepky či zajace. Keď som sa osamostatnila v domácnosti, začala som sama objavovať radosť z varenia a pečenia. Zároveň som popri práci lekárky potrebovala nejaký kreatívny ventil. A tak vznikol môj blog Zo srdca do hrnca.
2. Máte troch synov, čo je pre vás najväčšia výzva, keď varíte pre troch chlapcov? Majú nejaké „špeciálne“ požiadavky alebo im chutí všetko?
Najväčšou výzvou je určite zasýtiť všetkých naraz. Každý má totiž svoje chute a preto je niekedy náročné vyhovieť všetkým. Občas si to však zbytočne komplikujem, lebo chlapci mi skladajú najväčšie pochvaly práve pri obyčajných jedlách. Keď dostávam komplimenty pri špagetách so syrom, smejem sa, že moje foodbloggerstvo môžem zavesiť na klinec.
3. Varenie z lásky je hlavnou myšlienkou vášho blogu. Ako sa táto láska mení, keď varíte pre svoje deti?
Kým predtým bolo moje varenie o radosti a kreativite, dnes je najmä o starostlivosti a výchove. Myslím, že tá láska je viac zodpovedná. Premýšľam, čo im dať na tanier, aby im jedlo nielen chutilo, ale bolo aj výživné.
4. Spomínate si, čo bolo vaše najobľúbenejšie jedlo v detstve? A kto vám ho pripravoval?
Vraj som bola celkom vyberavé dieťa, no mne sa z detstva vynára veľa skvelých jedál z mamkinej kuchyne. Napríklad jej buchty na pare posypané makom a preliate maslom. Tie neodmietnem ani dnes!
5. Ktoré jedlo alebo dezert u vás doma okamžite zmizne zo stola, pretože ho všetci milujú?
Pečené krídelka, francúzske zemiaky či palacinky sú u nás doma stávka na istotu :-)
6. Používate vo svojej kuchyni aj tradičné slovenské suroviny ako mlieko, tvaroh či smotanu? Máte obľúbený SABI produkt?
Našťastie nikto z nás netrpí potravinovou alergiou či intoleranciou, takže mliečne výrobky sú u nás denne na stole. Od SABI mám najradšej Cottage Cheese - len tak na desiatu, ale aj do nátierok či teplej kuchyne. Odporúčam ho pridať do rezancov s tvarohom, budú potom oveľa lahodnejšie.
7. Ako vnímate dôležitosť domácich jedál a tradícií v stravovaní detí dnes, keď svet ponúka toľko rýchlych alternatív?
Je pre mňa veľmi dôležité, aby deti vnímali jedlo nielen ako formu obživy, ale aj ako priestor na spomalenie a rodinný čas pri stole. A je jedno, či sú na tom stole pirohy alebo karí. Lebo prostredníctvom jedla môžeme upevňovať úctu k rodinným koreňom, ale aj spoznávať iné kultúry.
8. A na záver – čo by ste odkázali všetkým rodičom, ktorí chcú variť s láskou a "zo srdca do hrnca" pre svoje deti?
To je asi najťažšia otázka! Ale možno aby sme zo stravovania nerobili zbytočnú vedu. Pokiaľ je dieťa zdravé, ponúkať mu všetko a nenútiť, no ísť príkladom. Ak nás deti vidia jesť s chuťou, postupne sa pridajú. A ak máme viac času, zapojiť ich do varenia, alebo spolu niečo jednoduché napiecť. Deti milujú hrať sa a tvoriť, tak prečo to nevyužiť v kuchyni :-)