18. 05. 2021

Májová bryndza, to najlepšie zo Slovenska

Mesiac máj je známy ako lásky čas, kedy sa celá naša príroda prebúdza k životu. Vtáčiky veselo vyspevujú, stromy nádherne kvitnú, zem sa celá zelená, včely poctivo opeľujú a ovce sa veselo pasú. Práve máj považujeme za jeden z najkrajších mesiacov v roku, kedy je jar v plnom prúde. Okrem svojej krásy prináša aj rôzne pochúťky ako napríklad veľmi obľúbenú májovú bryndzu, vyrábanú z čerstvého ovčieho mlieka, vďaka čomu ju všeobecne považujeme za kvalitnejšiu, chutnejšiu a ešte viac zdravšiu.

Bryndza je tradičný slovenský mliekarenský výrobok, ktorý poznali naši predkovia už pred stovkami rokov. Spracovaním výživného ovčieho mlieka sa získaval chutný a najmä zdravý mliečny výrobok - bryndza. Tradičná bryndza, ako ju poznali ešte naši predkovia, je vyrobená z nepasterizovaného, 100 % - tného ovčieho mlieka. Májová bryndza je už desaťročia označovaná ako najkvalitnejšia bryndza v roku. Vďačíme za to najmä teplým dňom a ovciam, paseným na čerstvej tráve, ktorá je v tomto období najbohatšia na živiny. Ovčie mlieko má v máji teda najviac prospešných látok rastlinného pôvodu, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky. Tie sú pre zdravie človeka mimoriadne dôležité.

Výroba a účinky bryndze na naše zdravie

Ako sme spomínali vyššie, pravá bryndza je vyrobená z čistého nepasterizovaného a nehomogenizovaného mlieka. Jej výroba je v spoločnosti Brysyrt pod prísnym dohľadom, aby boli dodržané presné postupy podľa tradičnej receptúry. „Našu bryndzu vyrábame podľa našej vlastnej tradičnej receptúry. V prvom rade sa k nám dovezie kvalitný ovčí syr, ktorý zreje v našich skladoch. Po dosiahnutí určitého pH nastáva jeho spracovanie. Najprv ho v špeciálnom stroji vylisujeme, aby sme z neho dostali srvátku a následne sa pomelie na valcoch – vďaka tomu získava konzistenciu bryndze, ako ju poznáme. Bryndza totiž nemá byť hrudkovitá ani príliš hladká. Následne pridávame vodu a soľ. V celej výrobe zohráva najdôležitejšiu úlohu najmä zrenie, ovčí syr musí byť totiž dostatočne vyzretý, iba tak dosiahneme kvalitnú a chutnú bryndzu. Keď dosiahneme konzistenciu a chuť adekvátnu našej receptúre, nastáva balenie. Zabalená bryndza sa presúva do chladiarne a až keď bryndza dostatočne stuhne dochádza k presunu na predajné pulty,“ opísal výrobu bryndze špecialista zo spoločnosti Brysyrt, pán Manica.

Bryndzu pre jej veľké množstvo živín zaraďujeme medzi takzvané probiotické funkčné potraviny. Viaceré zdroje uvádzajú, že bryndza je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov, hlavne vápnika, fosforu a draslíka, vitamínov a množstva užitočných mikroorganizmov. Bryndza zároveň obsahuje aj veľa dobrého tuku a cholesterolu. Ovčí tuk má v sebe hlavne mastné kyseliny, ktoré slúžia najmä ako rýchly zdroj energie pre rôzne telesné orgány. Ďalšou výhodou bryndze je, že v priebehu jej zrenia dochádza ku vzniku tzv. konjugovaných izomérov esenciálnej kyseliny linoleovej (CLA), ktorá tvorí dôležitú zložku potravinových doplnkov podporujúcich napríklad aj chudnutie. Bryndza vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka obsahuje viac ako 25 druhov probiotických živých kultúr. Mliečne baktérie spracovávajú ovčie bielkoviny napríklad na biopeptidy, ktoré spolupôsobia na znižovanie krvného tlaku, znižujú cholesterol a majú imunostimulačné účinky. Ich pôsobením dochádza k prevencii alergií, posilňuje sa imunitný systém, ale dochádza aj k optimalizácii aktivity čriev.

Ako to, že ju možno dostať po celý rok?

Bryndza sa vyrába aj v zime. Avšak nakoľko ovce nemajú možnosť paše na zelených lúkach, ovčiari si v lete vyrábajú na zimu zásoby syra. Zimná bryndza sa teda vyrába zo sudovaného hrudkového ovčieho syra. Letná bryndza, ale aj májová bryndza sa vyrába z čerstvého a najmä kvalitného ovčieho mlieka, vďaka čomu ju všeobecne považujeme za kvalitnejšiu, chutnejšiu a ešte viac zdravšiu. Preto neváhajte a pripravte si pochúťky z pravej, kvalitnej májovej bryndze.

MILK-AGRO

Varte s chuťou a chutne

otvoriť receptár

Otázky o zdraví

hľadám odpoveď

Čerstvé a chutné akciové produkty nielen vo vašej chladničke.

Súhlasím s pravidlami Ochrany osobných údajov.
Hore