Chrenová pomazánka SABI
Potrebujeme
1 ks chren
1/2 Smotany kyslej lahôdkovej SABI
3 PL Jogurtovej tatárky SABI
Soľ podľa chuti
Postup
Chren nastrúhame najemno (odporúčame v otvorenom priestore, nakoľko strúhanie trošku vyštípe oči). K chrenu primiešame kyslú smotanu SABI, tatárku SABI a nakoniec trošku osolíme.
Veľkonočná hrudka
Potrebujeme
10 ks vajec
1 liter mlieka SABI
1/2 ČL soli
Pažítka
Čierne korenie
5 ks Nové korenie celé
Postup
Vajíčka rozmixujeme ponorným mixérom a následne ich spolu s mliekom SABI, soľou a novým korením za stáleho miešania varíme. Keď začne hmota hustnút, pridáme čierne korenie. Počas varenia musíme neustále miešať (odporúčame hrniec s hrubším dnom), aby nám hmota neprihorela. Keď je už hmota hustá (husté hrudky plávajúce vo vode), zložíme hrniec zo sporáka. Medzičasom si pripravíme sterilnú gázu, cedidlo, vedro, naberačku, varechu a špagát. Vedro si položíme na zem, naňho si upevníme cedidlo, v ktorom bude rozprestretá sterilná gáza. Hmotu odoberieme naberačkou a scedíme cez sterilnú gázu (voda z hmoty preteká do vedra). Dôkladne vytlačíme tekutinu, gázou zviažeme hmotu tak, aby nám vznikla hrudka (pomôžeme si špagátom) a necháme ju zavesenú na vareche v chladnej miestnosti cez noc. Na druhý deň ju vyberieme z gázy a uložíme v chladničke, najlepšie v alobale.
Veľkonočná paska
Potrebujeme
500 g polohrubej múky
300 ml mlieka SABI
1/2 kocky droždia
5 PL kryštálového cukru
2 ks žĺtka
100 g masla SABI
50 g hrozienok
1 štipka soli
1 ks vajce (na potretie)
Postup
V miske si pripravíme kvások: do teplého mlieka SABI rozdrobíme droždie a primiešame múku a cukor. Prekryjeme utierkou a necháme zaktivovať aspoň 15 minút. Vo väčšej miske spojíme múku s cukrom, soľou a hrozienkami. Pridáme roztopené maslo SABI, žĺtky a kvások a všetko spolu vypracujeme do vláčneho cesta. Misku prikryjeme utierkou a cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a dobre vypracujeme v rukách (aspoň 5 minút). Cesto rozdelíme na štvrtiny a z každej vypracujeme malý bochník. Bochníky potom uložíme do vymastenej tortovej formy (do kríža) a necháme podkysnúť ďalších 20 minút. Pred pečením nakysnuté bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pasku pečieme pri 170°C zhruba 40 minút.