Zatiaľ čo nízkotučný tvaroh je vhodný ako súčasť redukčného stravovania, pre ľudí trpiacich obezitou, alebo cukrovkou, pre deti a športovcov, ktorý potrebujú celodenný prísun energie, je správnou voľbou plnotučný tvaroh SABI. Tvaroh je tiež dobrým zdrojom kompletného spektra aminokyselín (aj esenciálnych - telo si nevie vyrobiť), ktoré sú potrebné pri obnove svalových vlákien poškodených intenzívnym tréningom. Je skvelý aj ako zdroj minerálnych látok. Obsahuje veľké množstvo horčíka, ktorý stimuluje nervovú sústavu. V tvarohu tiež máme vitamín D, ktorý sa zúčastňuje pri výrobe mnohých hormónov a enzýmov, ďalej vitamíny skupiny B a tiež vitamín E. Napríklad 100 gramov mäkkého tvarohu má energiu 527 kJ (126 kcal) a priemerne obsahuje 18,75 g bielkovín, 0,35 g tuku, 0,44 g mliečneho cukru (laktózy), 60 mg vápnika, 0,65 mg železa a 0,369 g vitamínu B2. Ale pozor, nízkotučný tvaroh nemá toľko vitamínov, ako tučný tvaroh! Napríklad je chudobný na vitamín A, ktorý si potom musíte nahradiť z iného jedla.
V kuchyni tvaroh využijeme naozaj všade. Dá sa konzumovať samostatne, alebo s pridaním vyšľahaného žĺtka s cukrom. Môžeme ho ochutiť ovocím, orechami, alebo medom. Taktiež je vhodný na prípravu tepelne upravovaných jedál, rôznych múčnikov a dezertov. Rôzne tvarohové koláče môžeme jesť teplé, alebo na druhý deň, môžeme tvaroh zmiešať s múkou a vodou a vytvoriť detmi veľmi obľúbené tvarohové guľky, plnené rôznymi príchuťami. Tvaroh tiež používame ako náplň či už do palaciniek, mäsa, alebo môžeme upiecť tradičný balkánsky "syrový burek", či známy anglický cheescake. V lete si vychutnáme tvarohové nanuky a počas celého roka tvarohové jogurty od SABI.
Tvaroh sa dá aj mraziť, avšak musíme rátať s určitou zmenou jeho senzorických vlastností. Keď tvaroh následne rozmrazíme, dostane sa z neho von voda, čím následne tvaroh stratí svoju čistú prírodnú chuť, vôňu a konzistenciu. Z toho dôvodu je lepšie mraziť až jedlá s tvarohom, ako napríklad tvarohové guľky, alebo tvarohový koláč, ale nie samotný tvaroh.
Mnoho ľudí dnes nakupuje tvaroh a iné mliečne výrobky od miestnych farmárov, a domácich zdrojov. Treba si však vždy overiť, z akého zdroja nakupujem tieto výrobky! Tvaroh vyrobený doma – resp. na statku môže byť vyrobený z mlieka, ktoré neprešlo pasterizáciou. U takého tvarohu sa zvyšuje riziko premnoženia baktérií v ňom, čo Vám môže následne spôsobiť problémy. Tvaroh SABI sa však vyrába pod kontrolou pracovníkov laboratória a mlieko, z ktorého je vyrábaný zaručene pasterizáciou prešlo. Taktiež si môžete vybrať z viacerých tipov tvarohu. Podľa účelu použitia ich naša spoločnosť vyrába vo forme roztierateľnej, určenej na nátierky a krémy, a vo forme hrudkovitej, určenej do kuchyne na prípravu jedál.
Či už si dáme tvaroh na raňajky, desiatu, obed, olovrant či večeru, môžeme ním veľmi chutne a elegantne pokryť potrebu proteínov (bielkovín) v našej strave.