Prečo piť čerstvé mlieko?


MILK - AGRONa tepelné ošetrenie mlieka, ktoré je určené na predaj ako Čerstvé mlieko, sa dnes používa pasterizácia. Ide o proces, pri ktorom sa mlieko zohrieva počas 15 až 30 sekúnd na 72°C až 75°C, alebo až 82°C.

Vďaka tomu sa ničí väčšina zárodkov a predĺži sa trvanlivosť mlieka na 7 dní. Čo je však najdôležitejšie pre nás konzumentov, aj po pasterizácii si mlieko uchováva obsah výživných látok a čerstvú chuť.

Naopak, Trvanlivé mlieko sa vyrába metódou UHT, čo je v podstate vysokotepelné ošetrenie - sterilizácia pri teplote 135°C až 150°C po dobu 1-2 sekúnd.

Táto metóda spôsobuje zmenu v štruktúre bielkovín, dochádza k stratám pri výživových látkach, ničia sa vitamíny rozpustné vo vode, ktoré sú citlivejšie na teplo.

Preto by sme pri nákúpe mali uprednostniť radšej čerstvé mlieko.

Dátum: 24.08.2015« Späť na zoznam
Hore