Na tepelné ošetrenie mlieka, ktoré je určené na predaj ako Čerstvé mlieko, sa dnes používa pasterizácia. Ide o proces, pri ktorom sa mlieko zohrieva počas 15 až 30 sekúnd na 72°C až 75°C, alebo až 82°C.
Vďaka tomu sa ničí väčšina zárodkov a predĺži sa trvanlivosť mlieka na 7 dní. Čo je však najdôležitejšie pre nás konzumentov, aj po pasterizácii si mlieko uchováva obsah výživných látok a čerstvú chuť.
Naopak, Trvanlivé mlieko sa vyrába metódou UHT, čo je v podstate vysokotepelné ošetrenie - sterilizácia pri teplote 135°C až 150°C po dobu 1-2 sekúnd.
Táto metóda spôsobuje zmenu v štruktúre bielkovín, dochádza k stratám pri výživových látkach, ničia sa vitamíny rozpustné vo vode, ktoré sú citlivejšie na teplo.
Preto by sme pri nákúpe mali uprednostniť radšej čerstvé mlieko.