Ide o mliečny produkt, ktorý je súčasťou výživy obyvateľstva mierneho podnebného pásma Európy celé tisícročia. Maslo je emulzia mliečneho tuku a vody, v ktorej sú rozpustené všetky prirodzené súčasti mlieka ako mliečny cukor, mliečne bielkoviny a minerálne látky. SABI maslo má na trhu svoj stály okruh zákazníkov, ktorí ho uprednostňujú pred ostatnými druhmi masla a tukov.
VÝROBA MASLA
Maslo sa vyrába z kvalitnej pasterizovanej smotany s obsahom tuku 33 – 40 %. Od percenta tuku v smotane závisí objem masla, ktorý je z nej možný vyrobiť. U smotany sa sleduje aj jej kyslosť, ktorá nesmie presiahnuť normu. Smotana na výrobu masla fyzikálne zreje po dobu 8 – 12 hodín pri teplote 6 – 8 °C. Počas výrobného procesu sa v hotovom produkte sleduje podiel vody v percentách.
Stĺkanie /mútenie/ masla je proces, pri ktorom tekutá smotana naráža na steny mútiaceho valca, čím sa v nej oddeľuje tuk a vzniká maslová hmota. Vedľajším produktom tohto procesu je cmar.
ŠPECIFIKÁCIA MASLA
- na výrobu sa používa kvalitná čerstvá smotana
- obsahuje 82% živočíšneho tuku a maximálne 16% vody
- neobsahuje rastlinný tuk
- obsahuje vitamíny A, D, E a K
- ľahko stráviteľné
- nedráždi žalúdok
- vďaka svojej nutričnej hodnote je základom mnohých diét
- vhodné na varenie a pečenie
- vysoká kvalita